Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

SPORTGIDS 2021-2022

Beste Leuvenaars,
Beste sportievelingen,

Het is mij een groot genoegen dit voorwoord voor de sportgids voor sportjaar 2021-2022 te  mogen schrijven. U leest hier over onze sportaccommodaties, de geplande activiteiten en vooral ook over onze sportclubs.

Het zijn deze sportclubs die ervoor zorgen dat ik met zoveel plezier deze tekst opstel. De wereld, en dus ook onze stad, heeft al sinds begin 2020 te maken met een ongeziene gezondheidscrisis die van ons allen veel veerkracht vraagt. Ook onze sportdienst en de sportclubs hebben de afgelopen periode meermaals het steven gekeerd, gemaakte plannen uitgesteld of aangepast. Dat lukte gelukkig uitstekend.

Dankzij deze flexibiliteit en de goede samenwerking tussen stad en sportclubs zijn we erin geslaagd om van het afgelopen sportjaar toch een echt feest te maken. Voor de buitenwereld was het hoogtepunt het WK Wielrennen in Leuven afgelopen september. Leuven liet zich opnieuw van zijn beste kant zien. De binnen- en buitenlandse pers was het erover eens dat het parcours mooi en selectief was, de gastvrijheid prima en de sfeer buitenaards. Ook ik heb daar enorm van genoten. Wat me echter nog meer met trots vervuld is dat we verkozen werden tot beste Europese sportstad van 2021. In de huidige omstandigheden is dat een verwezenlijking die alleen mogelijk is dankzij de inspanningen van zo velen, niet in het minst alle clubs die elke dag hun beste beentje voorzetten. Ik wil dus ook mijn grote dank betuigen aan onze sportclubs, onze sportdienst en de sportraad om het afgelopen jaar zo goed (samen) te werken aan een sportief Leuven.

Dit succes is het resultaat van jarenlang volgehouden inspanningen. Zo scoren we al jaren uitstekend in de stadsmonitor. Dit is een bevraging van de burgers door de Vlaamse Overheid. Al jaren was Leuven voor sport de beste of op één na beste van de klas. 2021 was het jaar waarin we onze scores nogmaals enorm verbeterden.

Drie jaar geleden sportte 54% van onze inwoners minstens wekelijks. Nu zijn er dat twee op drie. Vandaag is 87 % (voorheen 82%) van de inwoners van Leuven tevreden over de kwaliteit van de sportfaciliteiten. Bij de centrumsteden is dit gemiddeld 77 %. Wat de aanwezigheid van sportvoorzieningen betreft vindt 75 % van de Leuvenaars vindt dat er voldoende voorzieningen in de stad beschikbaar zijn. Het gemiddelde van de centrumsteden is hier 64 %. Zulke positieve resultaten geeft ons allen zin om ook het volgende jaar hard te werken voor iedereen die in Leuven wilt sporten.

Onze inzet stopt voor hier niet. En elk nadeel heeft zijn voordeel. De evenementen die in 2021 uitgesteld werden organiseren we gewoon in 2022. Zo blijft Leuven een echte hoofdstad van de sport. Ik hoop dan ook dat ik jullie allemaal gauw ergens te (sport)velde kan ontmoeten.

Johan Geleyns

Schepen van sport