Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

Leuven telt heel wat leuke loop- en wandelroutes. Korte, middellange of lange afstanden, voor iedereen is er wel een aangepast traject te vinden. Tijdens het joggen of wandelen kan je bovendien genieten van het mooie stadscentrum of de mooie plekjes buiten de stad waarlangs je gestuurd wordt met de Running’City app.

Loopparcours

Knoop je veters voor een fysieke of ontspannende looptraining. Geniet van meer comfort om te lopen op één van onze Finse pistes of trek het bos in of loop langs de mooiste plekjes van het stadscentrum. Wie wil kan tijdens het joggen extra oefeningen doen die onderweg opgesteld staan. Of neem een kijkje op de website van Sport Vlaanderen voor meer loopomlopen.

Finse pistes

Om joggers een beter loopcomfort te bieden, liggen er drie Finse pistes in Leuven. Deze speciale loopparcours hebben een zachte en dempende toplaag, waardoor het loopgevoel aangenamer is en de kans op blessures minder groot is.

 • Heuvelhofpark – Diestsesteenweg, 3000 Leuven

 • Universitair Sportcentrum KU Leuven – Tervuursevest 101, 3001 Heverlee

 • Redingenhof – Prosper Poulletlaan, 3000 Leuven

Fit-o-city

Als echte sportstad, is Leuven de eerste en voorlopig enige stad in België met een fit-o-city bewegingsparcours. Over het stadscentrum staan 12 borden verspreid met in totaal 20 oefeningen, waarbij zowel lenigheid, coördinatie, kracht als evenwicht aan bod komen.

De oefeningen zijn heel gevarieerd: stretch- en springoefeningen, sit-ups, loopoefeningen,… Hoe je ze correct uitvoert, staat uitgelegd op de borden. Jong of oud, de oefeningen zijn geschikt voor iedereen.

Het volledige traject (12 borden) is 6,7 km lang. Maar je kan ook steeds kiezen om slechts een gedeelte van het parcours af te leggen. Zo kan je een verkorte versie afleggen van 3,3 km (6 borden) of 5,5 km (9 borden). Perfect voor starters om geleidelijk aan de inspanningen op te voeren.

Leer de stad (nog beter) kennen op een sportieve manier en ontdek de rustige, veelal groene plekjes in Leuven waarlangs het bewegingsparcours en de oefeningen opgesteld staan. Je kan je eigen prestaties ook steeds bijhouden en je scores per oefening noteren.

Fit-o-meter Heverleebos

De fit-o-meter in Heverleebos werd in mei 2018 volledig vernieuwd en lijkt in niets meer op de oude. Alle opdrachten zijn aangepast aan de huidige manier van sporten en houden rekening met de inzichten van de moderne trainingsleer.

Aan elk van de 8 oefenstations heb je keuze uit 3 niveau’s: Groen (beginner), Blauw (goede basisconditie) of Rood (gevorderde sporter). Telkens komen de 5 basiseigenschappen aan bod: kracht, lenigheid, coördinatie, snelheid en uithouding.

Koppel het joggen aan deze verschillende oefeningen die opgesteld staan doorheen het bos en verscherp je conditie. De rust van Heverleebos zorgt voor de ideale trainingsomstandigheden!

Loopbaan UZ Leuven

Op campus Gasthuisberg van UZ Leuven vind je een Loopbaan, een bewegwijzerde wandel- en looproute die Sport Vlaanderen aanlegt op bedrijventerreinen en nabij ziekenhuizen. De looproute is 6,8 km lang en leidt je via blauwe bordjes vanaf Gasthuisberg doorheen Bertembos. Het start- en eindpunt is de hoofdingang (Toegang Oost) van het ziekenhuis. De routes zijn toegankelijk voor iedereen.

Wandelroutes

Op de website van de provincie Vlaams-Brabant en Visit Leuven vind je heel wat mooie uitgestippelde wandelingen. Maar je hebt er ook de mogelijkheid om zelf een mooie tocht in elkaar te knutselen. Geniet van de rust van de natuur of bewonder Leuvens mooiste bezienswaardigheden. Trek je beste stapschoenen dus maar aan voor een deugddoende wandeltocht!

Stads­wandel­ing

Deze wandeling neemt je mee langs de mooiste en belangrijkste plekjes van Leuven. Ontdek het prachtige stadscentrum met het indrukwekkende stadhuis, de Sint-Pieterskerk, de langste toog ter wereld, het Groot Begijnhof en nog veel meer. De route start en eindigt aan het station van Leuven.

Afstand: 7,8 kilometer

Wandeling provinciaal domein Kessel-Lo

Heb je zin in een wandeling met de kinderen? Dan is dit de ideale route. Ontdek het provinciaal domein in Kessel-Lo met haar speeltuinen, springdorp, kinderboerderij, zwembad, vijvers, terrasjes, … Naast het wandelen zijn er dus nog voldoende activiteiten om een ganse dag te vullen!

Afstand: 2,6 kilometer

Predik­heren­berg Kessel-Lo

Trek erop uit voor een korte maar pittige wandeling over de Predikherenberg.

Afstand: 4,3 kilometer

5 Eiken wandeling Heverlee

Maak een rustgevende boswandeling en vergeet even alle zorgen. Deze wandeling van bijna 5 kilometer is geschikt voor jong en oud.

Wandelroute UZ Leuven

Op campus Gasthuisberg van UZ Leuven vind je een Loopbaan, een bewegwijzerde wandel- en looproute die Sport Vlaanderen aanlegt op bedrijventerreinen en nabij ziekenhuizen. De wandellus is 1,8 km lang en loopt door het Alexianenpark. Het start- en eindpunt is de hoofdingang (Toegang Oost) van het ziekenhuis, waarna je de groene bordjes dient te volgen. De routes zijn toegankelijk voor iedereen.

Runnin’City app

De gratis app Runnin’City combineert lopen met sightseeing. Zo werkt het: je downloadt de app, geeft je locatie in en kiest een route. Een stem leidt je naar het dichtstbijzijnde punt op die route en je bent vertrokken. Telkens je een bezienswaardigheid passeert, krijg je er info over. Je kan de app gratis downloaden via de AppStore of de Google Play Store.

Voor Leuven zijn er 5 verschillende routes beschikbaar:

 • Highlights Leuven kort | 5,5 km
  Van de Grote Markt met het stadhuis en de Sint-Pieterskerk, langs M-Museum Leuven en de universiteitsbibliotheek naar het Groot Begijnhof. Deze route is ook erg geschikt als wandeling.

 • Highlights Leuven lang | 11,5 km
  Bovenstaande route, uitgebreid met Abdij van Park en het Arenbergkasteel.

 • De abdijenroute | 13,1 km
  Deze route neemt je mee langs de vier Leuvense abdijen: Sint-Geertruiabdij, Abdij Keizersberg, Abdij van Vlierbeek en Abdij van Park.

 • Fit-o-city Leuven | 6,2 km
  Een parcours met enkele pittige sportoefeningen, waaronder push-ups, verte- en hoogtesprongen.

 • Route langs Provinciedomein Kessel-Lo | 5 km
  Ook wel gekend als een van de mooiste loopplekjes van Vlaanderen.