Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

Leuven mocht zich in 2021 een jaar lang Europese Sportstad noemen! Ieder jaar kunnen Europese steden zich kandidaat stellen om die titel te mogen dragen. Om een Europese Sportstad te worden moet een stad tussen de 25.000 en 499.999 inwoners tellen. Vanaf 500.000 inwoners kan een stad een gooi doen naar de titel van Europese Sporthoofdstad. Per land kan slechts één stad per jaar de titel ontvangen.

In 2021 kwam die eer toe aan Leuven. Ondanks Covid-19 hebben we er samen met onze Leuvense sportverenigingen, verschillende sportfederaties en tal van andere partners een fantastisch sportjaar van kunnen maken. Met als absoluut hoogtepunt het WK wielrennen in september. Geniet nog even na met onze aftermovies.

Leuven Sport

Wil je het Leuvense sportlandschap graag nog wat meer ontdekken? In vier afleveringen van Leuven Sport maak je kennis met verschillende Leuvense sportverenigingen- en organisaties, maar ook met enkele Leuvenaars die een interessant sportverhaal te vertellen hebben.

Waarom Leuven?

In mei 2020 diende stad Leuven een kandidatuur in waarmee ze de jury kon overtuigen van haar sportieve kwaliteiten. Want Leuven is baanbrekend, ook op sportief vlak! ACES Europe, de organisatie die de titels uitreikt met erkenning van de Europese Commissie, noemde Leuven “een voorbeeldstad waar sport voor iedereen is en waar sport ingezet wordt om gezondheid, integratie, opleiding en respect voor elkaar te verbeteren.”

Leuven is een stad waar zowel jonge als oude, competitieve als recreatieve en passieve als actieve sporters aan hun trekken komen. Dat blijkt ook uit de cijfers. 54% van de Leuvenaars sport minstens één keer per week, het hoogste percentage in Vlaanderen. Van hen is maar liefst 82% tevreden over de aanwezige sportinfrastructuur. De stad kon de jury overtuigen door het sportaanbod van de vele sportclubs, de verschillende topsportevents die de stad mee organiseert en de vele (innovatieve) verwezenlijkingen van de voorbije jaren.

De cijfers zijn dus goed, maar het gaat niet alleen om de cijfers. Nog meer gaat het om de ideeën die erachter zitten. Sport zorgt voor een gezondere stad. Met inwoners die fysiek én mentaal fitter zijn. Daarom zetten we specifiek in op een ‘sport-voor-allen’-beleid. We zetten in het bijzonder in op kansengroepen. Voor elke doelgroep hebben we een mogelijkheid om aan sport en beweging te doen, zowel vrijblijvend als in een club, recreatief of competitief.

Een unieke studie voor een uniek sportjaar

2021 was een belangrijk sportjaar voor Leuven. We mochten de titel ‘Europese Sportstad’ dragen, én onze stad was het decor van een van de grootste sportevenementen ter wereld: het WK wielrennen. Welke effecten beide zaken op onze stad hebben gehad, werd nauwkeurig onderzocht door enkele onderzoekers van KU Leuven.

De Leuvenaar heeft een positieve attitude tegenover grote sportevenementen. Bijna 60% van de inwoners vindt het belangrijk dat er grote internationale sportevenementen in de stad georganiseerd worden. Ze vinden het ook goed dat de stad het WK wielrennen financieel ondersteund heeft. Meer dan 70% van de Leuvenaars heeft het WK bijgewoond of gevolgd. En bijna 20% van de WK-vrijwilligers waren Leuvenaars.

‘Dit zijn maar enkele bevindingen uit de studie die wij in opdracht van de stad hebben uitgevoerd’, vertelt Jeroen Scheerder, professor Sportbeleid en Sportsociologie van de KU Leuven, die het onderzoek samen voerde met wetenschappelijk medewerker Kobe Helsen. ‘Het onderzoek richtte zich op de effecten van de titel Europese Sportstad en het WK wielrennen op het Leuvens grondgebied. Het unieke sportjaar 2021, met het WK als hoogtepunt, vormde de ideale context voor een studie op lokaal niveau bij verschillende groepen in de samenleving zoals de inwoners, verenigingen, stadsdiensten, vrijwilligers en studenten. Doordat er verschillende meetmomenten zijn georganiseerd, kunnen we zien hoe bepaalde zaken veranderden doorheen het jaar. Wat echt wel uniek is voor een uitgebreide sportstudie zoals de onze.’

Cindy Winters, directeur sport van de stad: ‘Het unieke en uitgebreide karakter van de studie levert een schat aan waardevolle data op waar we ons toekomstig (sport)beleid op kunnen afstemmen. De resultaten laten toe om o.a. het Europese sportjaar en de organisatie van het WK Wielrennen te evalueren op vlak van de gestelde doelstellingen. Dat meer dan de helft van de Leuvenaars aangeeft dat de positieve effecten van het WK wielrennen opwegen tegen de negatieve, is een fijne vaststelling. Dat aandeel stijgt na afloop van het WK zelfs naar meer dan 60%.’

‘De studie levert ons waardevolle informatie op. Daar kunnen we ons toekomstig sportbeleid op afstemmen, en we kunnen de inzichten gebruiken bij de organisatie van andere grote sportevenementen, zoals het WK Breaking in 2023.’