Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

BEWEEGTIPS VOOR

Was je auto zelf

Is je auto vuil en is het dringend tijd voor een grondige poetsbeurt? Ga dan niet naar de carwash, maar steek zelf even de armen uit de mouwen! Het is niet alleen fijn om het resultaat van je eigen werk te zien, ondertussen heb je er ook een goede workout opzitten.

Heb je er zelf geen tijd voor? Motiveer je kinderen ervoor zodat zij alvast wat beweging hebben!

Zet je laptop op een kast

Moet je thuis nog enkele zaken doen via de laptop of tablet, zoals een e-mail versturen, een overschrijving doen of iets bestellen? Zet je dan niet aan tafel of in de zetel, maar plaats je laptop of tablet op een kast en ga al rechtstaand aan de slag.

Laat de wagen staan

Moet je een korte verplaatsing maken naar de bakker, supermarkt, bibliotheek, … bij jouw in de buurt? Probeer dan zoveel mogelijk de fiets te gebruiken in plaats van de auto te nemen. Te voet is uiteraard ook een goed alternatief. Voor korte verplaatsingen is het vaak zelfs sneller en eenvoudiger om met de fiets te gaan. Je hoeft geen rekening te houden met het verkeer, geen parking te zoeken, … En het is veel gezonder, zowel voor jou als voor het milieu!

Doe oefeningen op momenten dat het kan

Je hoeft niet altijd tijd te creëren om te bewegen. Veel momenten lenen zich ertoe om tijdens je bezigheid te bewegen. Je kan bijvoorbeeld squats doen terwijl je je tanden poetst of spieroefeningen wanneer je naar tv aan het kijken bent. En zo zijn er veel momenten die je kan benutten om je gezondheid en fysieke paraatheid te bevorderen. Probeer ook je gezinsleden mee te krijgen in het verhaal.

Roep niet “komen eten”

In elk huishouden wordt er wel eens geroepen op elkaar. Niet omdat we kwaad zijn, wel omdat we elkaars aandacht proberen te trekken. Wanneer het eten klaar is en de kinderen op hun kamer zitten, durven mama’s al eens roepen ‘komen eteeen’. Hoewel dit het makkelijkst is, is het toch beter om even tot bij de kinderen te gaan. Dit kan natuurlijk ook in de omgekeerde richting. Roep niet op mama of papa als je hen iets wil vragen, ga gewoon even tot bij hen.