Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

BEWEEGTIPS VOOR

Ruil je bureaustoel in

Een hele dag in je bureaustoel kan verschillende negatieve effecten hebben op je gezondheid. Om de 30 minuten even rechtstaan is dan belangrijk zodat je lichaam toch even kan bewegen. Maar je kan je bureaustoel ook (een paar keer per dag/week) inruilen voor een Swiss ball. Door op deze onstabiele bal te zitten kan je onder andere je lichaam en rug versterken.

Bovendien kan je de bal gebruiken om tussendoor enkele oefeningen te doen: hef de bal tien keer boven je hoofd met gestrekte armen, plaats de bal tussen jezelf en een muur ter hoogte van je rug en doe tien squats, … Online vind je nog veel meer voorbeeldoefeningen terug.

Neem de trap i.p.v. de lift

Gebruik je vaak de lift op het werk? Probeer jezelf te pushen om geregeld eens de trap te nemen. Niet alleen is dit goed voor je dagelijkse portie beweging, je verkleint ook je ecologische voetafdruk. Alle kleine beetjes helpen. Dus ook de trap nemen kan een verschil maken.

Wil je ook je collega’s hiervan bewust maken en betrekken? Start een onderlinge competitie en houdt bij wie het vaakst de lift neemt. Diegene die aan het einde van de week of maand het meest gebruik heeft gemaakt van de lift, moet de andere collega’s trakteren.

Vul je pauze sportief in

Vul je middagpauze nuttig in en trek er alleen of samen met je collega’s even op uit voor een korte wandeling of een sportactiviteit. Een half uurtje lopen kan je bijvoorbeeld nieuwe energie geven voor de namiddag. Het is veel beter dan tijdens je pauze, net als tijdens het werken, neer te zitten.

Ga tot bij je collega i.p.v. te bellen of te mailen

We kennen het allemaal. Je moet iets vragen aan een collega en dus grijp je snel de telefoon vast of stel je een korte e-mail op. De makkelijkste oplossing, misschien ook de snelste, maar zeker niet de beste. Zit je collega in hetzelfde gebouw? Ga dan gewoon even tot bij hem of haar en stel je vraag persoonlijk. Niet alleen beweeg je dan, het antwoord zal misschien ook duidelijker, vollediger en sneller zijn dan per telefoon of via e-mail.