Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

BEWEEGTIPS VOOR

IPitup-beweegbanken

DE BEWEEGBANK

De IPitup-beweegbank is een innovatief en compact alles-in-één toestel dat een unieke waaier aan lichaamsoefeningen mogelijk maakt. Iedereen kan er snel, eenvoudig en doelgericht mee aan de slag. Het toestel werd door IPitup vzw ontwikkeld als meerpersoonszitbank met meervoudige oefenfuncties. De bank nodigt uit tot bewegen, ontmoeten en beleven, over de generaties heen. Iedereen die meer wil of moet bewegen kan er mee aan de slag, ongeacht zijn of haar niveau.

iPpen is tijdsefficiënt en individueel aangepast bewegen in circuitvorm waarbij je hardlopen, joggen, (snel)wandelen combineert met fundamentele kracht- en stabiliteitsoefeningen. Het zorgt voor een sterker en beter uitgebalanceerd lichaam en is cruciaal ter vermindering van letsels en ter verbetering van fysieke prestaties.

COACHING

Het infopaneel op de bank introduceert allerlei laagdrempelige oefeningen. Wil je een ruimer aanbod, dan kan de bijhorende gratis app met individueel aangepast beweegprogramma als virtuele coach en motivator fungeren. Heb je nood aan een echte coach, een vastgelegd tijdstip en sport je liever in kleine groepjes? Dan zijn de 12 weken durende groepssessies iets voor jou. Onder begeleiding van een trainer leer je zelfstandig IPpen. (Omwille van de coronapandemie vinden er momenteel geen groepslessen plaats)

Wil je zelf IPitup-trainer of -ambassadeur worden? Neem dan contact op met buurtsport@leuven.be voor meer informatie.

LOCATIES

Je kan op vijftien locaties in Leuven al gretig gebruikmaken van de IPitup-beweegbank, die samen een beweeglint vormen.

 • Arthur De Greefplein, Leuven

 • Balk van Beel, Leuven

 • Park Belle-Vue, Leuven

 • Schapenstraat, Leuven (aan Residentie Holleberg)

 • Sluispark, Leuven

 • Imec toren, Heverlee

 • Sint-Lambertusplein, Heverlee

 • Sint-Reneldisplein, Heverlee

 • Kesseldal, Kessel-Lo

 • Park Heuvelhof, Kessel-Lo

 • Park Michotte, Kessel-Lo

 • ’t Fort, Wilsele

 • Louis Woutersstraat, Wilsele (op het grasveldje ter hoogte van de kruising Louis Woutersstraat – Vuntlaan)

 • Sint-Agathaplein, Wilsele

 • Sporthal Ymeria, Wijgmaal

Volg IPitup via Facebook of hun website en blijf zo op de hoogte van aankomende infosessies, groepslessen en veel meer.

Runnin′City app

Wil je Leuven en haar bezienswaardigheden op een sportieve manier ontdekken? Dat kan vanaf nu met de internationaal gekende en gebruikte Runnin’City app! De gratis app combineert lopen met sightseeing.

Zo werkt het: je downloadt de app, geeft je locatie in en kiest een route. Een stem leidt je naar het dichtstbijzijnde punt op die route en je bent vertrokken. Telkens je een bezienswaardigheid passeert, krijg je er info over. Je kan de app gratis downloaden via de AppStore of de Google Play Store.

Voor Leuven zijn er 5 verschillende routes beschikbaar:

Highlights Leuven kort | 5,5 km Van de Grote Markt met het stadhuis en de Sint-Pieterskerk, langs M-Museum Leuven en de universiteitsbibliotheek naar het Groot Begijnhof. Deze route is ook erg geschikt als wandeling.

Highlights Leuven lang | 11,5 km Bovenstaande route, uitgebreid met Abdij van Park en het Arenbergkasteel.

De abdijenroute | 13,1 km Deze route neemt je mee langs de vier Leuvense abdijen: Sint-Geertruiabdij, Abdij Keizersberg, Abdij van Vlierbeek en Abdij van Park.

Fit-o-city Leuven | 6,2 km Een parcours met enkele pittige sportoefeningen, waaronder push-ups, verte- en hoogtesprongen.

Route langs Provinciedomein Kessel-Lo | 5 km Ook wel gekend als een van de mooiste loopplekjes van Vlaanderen.

© Visit Leuven
Grounded running

Heb jij al gehoord van grounded running? Het is een trage loopvorm waarbij je minder hoog afstoot dan bij het klassieke lopen. Er is dus geen zogenaamde vluchtfase waarbij beide voeten van de grond zijn. Je houdt altijd één voet op de grond.

Deze looptechniek is niet nieuw en wordt door vele recreatieve lopers reeds (onbewust) gebruikt. Onlangs werd onderzocht welke voor- en nadelen deze looptechniek met zich meebrengt. Hieruit bleek dat bij grounded running de belasting op de benen daalt met 20 tot 35 procent. Ook de impactbelasting en de belasting op de spieren, pezen en gewrichten van de benenzakken met respectievelijk 35 en 20 procent. Negatieve consequenties werden niet gevonden.

Heb je veel last van chronische blessures? Dan kan het helpen om deze looptechniek te gebruiken. Overschakelen is heel eenvoudig.

Grounded running brengt dus minder belasting met zich mee in vergelijking met het gewone lopen, maar biedt wel dezelfde gezondheidsvoordelen.

Fit-o-meter Heverleebos

Sporten in de natuur is heerlijk. In Heverleebos kan je gratis gebruik maken van de volledig vernieuwde fit-o-meter. Alle opdrachten zijn aangepast aan de huidige manier van sporten en houden rekening met de inzichten van de moderne trainingsleer.

Aan elk van de 8 oefenstations heb je keuze uit 3 niveau’s: Groen (beginner), Blauw (goede basisconditie) of Rood (gevorderde sporter). Telkens komen de 5 basiseigenschappen aan bod: kracht, lenigheid, coördinatie, snelheid en uithouding.

Koppel het joggen aan deze verschillende oefeningen die opgesteld staan doorheen het bos en verscherp je conditie. De rust van Heverleebos zorgt voor de ideale trainingsomstandigheden!

Open gym

Een openbare fitness, opgebouwd uit herbruikbaar en gerecycleerd materiaal, die altijd en door iedereen gratis gebruikt kan worden: dat is Open Gym.

De Open Gym bestaat uit verschillende toestellen: pull-up bars, een klimmuur, een bench, een boksplatform, een constructie waarop je calisthenics kan doen, … Daarnaast zijn er ook verschillende materialen beschikbaar om mee te sporten zoals halters en springtouwen.

Open Gym blijft steeds verder ontwikkelen en uitbreiden. Zo zullen er onder andere extra constructies voor calisthenics, krachttraining, slackline en parkour gebouwd worden. Tijdens de zomermaanden stonden er bovendien twee verplaatsbare constructies in het Heuvelhofpark en in De Bruul.

Niet alleen stelt Open Gym de constructies ter beschikking van iedereen, er worden ook gratis lessen aangeboden. Via hun website blijf je op de hoogte van toekomstige lessen en activiteiten. Je vindt er ook het oefeningenboek dat je kan gebruiken om te gaan trainen.

Bar-code

Dé nieuwe hype in Leuven is misschien wel calisthenics. Je hebt er een ‘barpark’ voor nodig, en sinds kort staat er zo eentje aan de achterkant van Sportoase Philipssite.

Bij calisthenics gebruik je je eigen lichaam als weerstand. Je focust op het verwerven van vaardigheden. Dus niet op het esthetische, zoals in fitnesscentra, waar je echt werkt aan je lichaam. Als gevolg van trainen voor deze vaardigheden bekomt men een beter fysiek en mentaal welzijn. Juist doordat de focus op skills ligt, heeft het een veel motiverender karakter dan de traditionele krachttraining in een fitness

Om calisthenics populairder en bekender te maken, organiseert het BAR-CODE-team gratis workshops voor beginners, gevorderden en experts. Sommige sessies zijn voor iedereen, andere alleen voor kinderen, volwassenen, mannen of voor vrouwen. Wil je weten wie wanneer aan de beurt komt, hou dan de Facebookpagina van BAR-CODE in het oog. In de zomer worden er wekelijks zo’n 3 workshops georganiseerd.

Je kan ook individueel aan de slag in het barpark. Het is altijd toegankelijk en er hangt een infopaneel waarop vijf oefeningen uitgelegd staan, een per spiergroep.

Het barpark aan Sportoase Philipssite kwam tot stand dankzij onze soortgelijke projectoproep ‘Leuven, een vitale stad’ in 2017.