Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

BEWEEGTIPS VOOR

Sport- en beweegscan

Wil je als bedrijfsleider een goed beeld krijgen van hoe sportief je werknemers zijn en wat ze misschien van jouw verwachten als werkgever op sportief vlak? Met de sport- en beweegscan van Sport Vlaanderen kan je deze en andere sportieve gegevens in kaart brengen.

De sport- en beweegscan is een gratis digitale enquête die je door je werknemers laat invullen. De resultaten worden gebruikt als startpunt. Na verloop van tijd en na het invoeren van verschillende sportinitiatieven, kan je de enquête nogmaals afnemen. De nieuwe resultaten kan je vergelijken met de eerste resultaten, om zo de effecten van de initiatieven te meten.

Iets voor jouw bedrijf? Registreer dan je onderneming en vraag de sport- en beweegscan aan.

Organiseer sportmomenten voor je werknemers

Creëer als werkgever een sportaanbod voor jouw personeel. Dat kan op verschillende manieren. Zo kan je een lokaal inrichten als sportruimte waar werknemers gebruik van kunnen maken. Plaats er bijvoorbeeld een pingpongtafel, een hometrainer, … Vijf minuten bewegen kan al volstaan om met vernieuwde energie opnieuw aan het werk te gaan. Maar je kan ook vaste beweegmomenten inlassen. Organiseer op een vaste dag een beweegmoment waar alle geïnteresseerde werknemers aan kunnen deelnemen. Je kan telkens dezelfde activiteit doen of iedere week iets anders proberen: joggen, yoga, fitness, … De mogelijkheden zijn enorm.

Organiseer deze momenten zelf (in samenwerking met enkele ambassadeur-werknemers) of schakel er een geschikte lesgever/begeleider voor in. Sport Vlaanderen kan je al een heel stuk op weg helpen.

Gebruik standing desks

Zitten, zitten, zitten… Mensen die een bureaujob vervullen, zitten het grootste deel van de dag neer. Toch kan het anders. Voorzie op de werkplek enkele ‘standing desks’, waaraan werknemers rechtstaand kunnen werken. Dit kan zorgen voor een deugddoende afwisseling tussen zitten en staan. Ook vergaderingen kunnen al rechtstaand plaatsvinden, al is dit niet altijd mogelijk.

Spoor werknemers aan de fiets te gebruiken

Werknemers die regelmatig fietsen, vormen een toegevoegde waarde voor uw onderneming. Probeer uw werknemers dus te overtuigen om zoveel mogelijk de fiets te gebruiken. Voorzie een veilige fietsenstalling, zorg voor een fietsvergoeding, stel (elektrische) fietsen ter beschikking van het personeel, ….

Tegenwoordig kan je zelfs al fietsen leasen. Werknemers zullen zo sneller de fiets nemen om naar het werk te komen, maar ook om dienstverplaatsingen te maken. Essentieel blijft natuurlijk om hen hierover te informeren en hen aan te sporen er gebruik van te maken.

In Leuven kan je bovendien gebruikmaken van de Blue-bikes en in de stad zijn er verschillende fietsherstelzuilen voor als je pech hebt onderweg.