Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

Sporten in Leuven

Met meer dan 350 sportverenigingen mag Leuven zich een echte sportstad noemen. Van voetbal tot schermen en van acrogym tot vechtsporten, het Leuvense sportaanbod is enorm divers en uitgebreid. Ben je op zoek naar een vereniging waar je kan dansen, waar je als meisje kan voetballen, waar je aan G-sport of aan competitie kan doen? In onze Sportgids vind je snel en eenvoudig een vereniging terug.

Tofsport en de Leuvense sportverenigingen verzorgen een groot sport- en beweegaanbod. Het is belangrijk dat iedereen die wil hier iets kan in terugvinden dat hij of zij wil doen. Er zijn bepaalde doelgroepen waar een specifiek aanbod voor bestaat. Zo hebben we een seniorengids opgesteld met daarin alle sportclubs waar 55-plussers terecht kunnen. Verder hebben ook de G-sporters het recht om hun geliefkoosde sport uit te oefenen. Tenslotte willen we dat ook zoveel mogelijk kinderen aan sport doen. Daarvoor zijn Sport op School (SOS) en Sport Na School (SNS) in het leven geroepen. Op en na school worden tal van leuke sportactiviteiten aangeboden, en dat tegen zeer voordelige prijzen.

Image

Sportaanbod voor 55-plussers

Sport is er voor iedereen en dus reiken Leuven en haar sportverenigingen ook een breed aanbod aan voor 55-plussers. Een gezonde geest in een gezond lichaam is zeer belangrijk. Blijven sporten is dus de boodschap. Ben je nog steeds gek op je fiets? Ga je nog graag wekelijks zwemmen of wandelen? Of wil je graag eens een sport leren kennen die je nog nooit gedaan hebt, zoals tai chi, kendo (Japans schermen) of korfbal? Het kan allemaal! Bekijk het volledig sport- en beweegaanbod voor 55-plussers hier.

In samenwerking met Sport Vlaanderen organiseren we geregeld lessenreeksen ‘Spierkracht voor senioren’: één voor beginners en één voor personen die de reeks voor beginners al gevolgd hebben. De lessenreeksen duren 10 weken. De kostprijs bedraagt € 30, inclusief verzekering voor lichamelijke ongevallen. Meer informatie over toekomstige lessenreeksen verschijnt binnenkort.

G-Sport

Het is belangrijk dat iedereen aan sport kan doen en niemand uitgesloten wordt. Daarom heeft Leuven ook aandacht voor haar G-sporters. Personen met een fysieke of mentale handicap kunnen in Leuven kiezen uit een ruim sportaanbod. Verschillende verengingen stellen zich open voor recreatieve en/of competitieve G-sporters, zowel inclusief als exclusief.

Wil je graag starten met sporten maar vind je de juiste club niet? Aarzel niet om ons te contacteren via sport@leuven.be of neem een kijkje in onze Sportgids. Ook op de website van Sport Vlaanderen vind je meer informatie over G-sport.

Sport op school (SOS)

Sport Op School in Leuven richt zich naar leerlingen van het basisonderwijs. In samenwerking met de vzw Sporty zal naschoolse sport aangeboden worden voor kinderen van de lagere school. Gedurende een uur kunnen de deelnemers kennismaken met verschillende sport- en spelactiviteiten die gegeven worden door pedagogisch-didactisch gekwalificeerde lesgevers.

De deelnemers krijgen een programma van de verschillende activiteiten. Elke dag werken we rond een andere sporttak. Op die manier maken de kinderen kennis met enorm veel verschillende sporten op jaarbasis. Naast de klassieke sporten, komen er zeker nog andere coole activiteiten aan bod, zoals bounce-ball, new games, ultimate frisbee en nog veel meer.

SOS is ook opgenomen in KinderKuren. Dit project biedt naschoolse kinderopvang met een uitgebreid activiteitenaanbod aan. Bekijk hier het aanbod en meer info over KinderKuren.

Sport na school (SNS)

Ben jij een leerling van het Leuvens secundair onderwijs en zo’n sportieveling die graag van alles wat doet? Of wil je gewoon iets anders proberen? Dan is de SNS-pas op jouw lijf geschreven!

Met deze pas kies je immers zelf wat, wanneer en hoe vaak je wilt sporten. Er zijn een heleboel toffe activiteiten zoals zwemmen, klimmen, kickboks, fitness, … Te veel om op te noemen. Alle activiteiten gaan door in de buurt van je school en sluiten (bijna) allemaal aan op de schooluren, zodat je niet te veel tijd verliest.

Je SNS-pas is een kaart die afgestempeld wordt bij elke sportbeurt. Je moet je SNS-pas altijd voorleggen en hij is strikt persoonlijk. In de sportwijzer die je krijgt bij aanschaf van een SNS-pas, vind je meer uitleg over de verschillende sporten, sportcentra en de verschillende periodes.

Je kan tevens terecht op de website van Sport Na School voor de laatste info, inschrijvingen en nieuwe activiteiten. Kijk deze site dus geregeld na.

Dankzij de samenwerking van SVS, Sport Vlaanderen en de stad Leuven kan de prijs van de SNS-pas zeer laag gehouden worden: voor 15 weken betaal je slechts 30,00 euro, voor 30 weken betaal je 45,00 euro en je kan zoveel sporten als je wil. Niet twijfelen dus!
In je SNS-pas is de verzekering inbegrepen en het gebruik van de locatie, eventueel zelfs materiaal.

NIEUW PROJECT NASCHOOLSE SPORT

Met het nieuwe naschoolse sportproject willen we nog meer leerlingen aan het bewegen krijgen. In de eerste fase beperkt het project zich tot leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs.

Scholen kunnen sportreeksen aanbieden van minimum 5 en maximum 10 lessen. De lessen worden onmiddellijk na de schooltijd georganiseerd en vinden plaats op de school zelf of in een sportaccommodatie vlakbij. Elke school kan zelf de inhoud van de lessen bepalen of kiezen uit enkele sportreeksen (dans, inno games, parcours/free running, zwemmen voor niet-zwemmers) die aangeboden worden door externe initiatiefnemers. De keuze van de inhoud wordt gebaseerd op een rondvraag bij de eigen leerlingen waarbij er naar de interesses gepeild wordt.

De deelnameprijs per leerling bedraagt 10,00 euro voor een reeks van 10 lessen of voor 2 reeksen van 5 lessen. Leerlingen met een SNS-pas mogen gratis deelnemen.

Voor meer info kan je ons steeds contacteren.