Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

Tofsport wil sport voor iedereen aanbieden, zonder iemand uit te sluiten. Dat betekent dat er ook voldoende sportaanbod moet zijn voor personen die hun weg naar de reguliere sportclub (nog) niet vinden. Buurtsport probeert daarom laagdrempelige sportalternatieven te creëren en ook bruggen te bouwen tussen reguliere sportclubs en maatschappelijk kwetsbare personen. Zo worden bijvoorbeeld samen met allerlei sportverenigingen initiaties voor jonge anderstalige nieuwkomers georganiseerd. Verder maakt Buurtsport verenigingen ook bewust van hun sociale rol om iedereen aan boord te krijgen.

Buurtsport heeft als doel om de verschillende drempels voor kansengroepen om te gaan sporten, weg te nemen. Zo kan bijvoorbeeld de verplaatsing of onbekende omgeving van een sportactiviteit een hindernis zijn en dan organiseren we sport nabij de leefomgeving zoals in een buurtcentrum. Hoe meer drempels we kunnen vermijden, hoe meer iedereen kan genieten van sport en de vele bijhorende voordelen.

Sportaanbod

Aanvragen Buurtsportactiviteit

Buurtcentra kunnen een aanvraag indienen voor een vaste (wekelijkse) activiteit, een buurtsportkamp tijdens de vakantie of initiaties van een bepaalde sport voor hun doelpubliek.

Aanvragen dienen minimum 1 maand op voorhand aangevraagd te worden (voor zomerkampen ten laatste op 15 april), door het formulier ingevuld terug te sturen naar buurtsport@leuven.be.

Weekoverzicht Buurtsportactiviteiten

Weekoverzicht

Het volledige aanbod van Buurtsport Overdag zal starten vanaf 12 september 2022

Aerobic Sint-Maartensdal

Start op 15 september 2022

Op donderdag staat er in buurtcentrum Sint-Maartensdal een rustige portie aerobics ter beschikking. Op ieders capaciteit wordt er zowel aan het uithoudingsvermogen als aan het versterken van de spieren gewerkt! Deze aerobic is gericht op een iets ouder publiek dus ook personen met rugproblemen of lichte blessures kunnen zonder problemen deelnemen! Ga de fysieke uitdagingen van elke dag versterkt tegemoet dankzij deze wekelijkse portie aerobics!

Wanneer? Donderdag van 11u00 tot 12u00

Waar? Buurtcentrum Sint-Maartensdal (Rijdende Artillerielaan 6, 3000 Leuven)

Voor wie? Iedereen +18

Aerobic voor vrouwen

Start op woensdag 14 september 2022

Elke woensdag is er een aerobic moment gereserveerd exclusief voor vrouwen! Alle spieren en de conditie worden hier, aangepast aan ieders capaciteiten, stevig getraind op een stukje muziek. Kom langs en beleef het mee!

Wanneer? Woensdag van 10u00 tot 11u00

Waar? Zaal B inSportcomplex Kessel-lo (stadionlaan 4)

Voor wie? Vrouwen +18

Aerobic Wilsele Dorp

Voorlopig geannuleerd!!!

Op dinsdag kan je in het buurtcentrum van Wilsele Dorp terecht voor een gratis actieve portie aerobics. Op ieders capaciteit wordt er zowel aan het uithoudingsvermogen als aan het versterken van de spieren gewerkt! Met een hoop gevarieerde oefeningen op motiverende muziek heb je voor je het weet een uurtje lustig gesport!

Wanneer? Dinsdag van 14u00 tot 15u00

Waar? Buurtcentrum Wilsele Dorp (schorenshof 13, wilsele)

Voor wie? Iedereen +18

Buurtsportkampen

Buurtsport organiseert sportkampen voor kinder- en/of jongerenwerkingen van de stedelijke buurtcentra en de verenigingen waar minderbedeelden het woord nemen. Dit gebeurt meestal in samenwerking met een sportvereniging die de sportactiviteiten begeleidt. Zo leren de kinderen ook een toffe vereniging kennen waar ze eventueel achteraf bij kunnen aansluiten!

Wanneer? Zomervakantie

Voor wie?  Leuvense kinderwerkingen – aanvragen kan via het aanvraagformulier op deze pagina. Aanvragen moeten ten laatste voor 15 mei ingediend worden

Centerliga (zaalvoetbal)

De centerliga is een zaalvoetbalcompetitie tussen deelnemers van verschillende Leuvense hulpverleningsorganisaties op maandagavond. Wekelijks spelen de verschillende werkingen onderling en met veel fair play een wedstrijd. Wie wint dit seizoen de wisselbeker?

Wanneer? Elke maandagavond (start september 2022)

Voor wie? Leden van Leuvense hulpverleningsorganisaties

Conditietraining voor vrouwen

EIke donderdag is er een conditietraining gereserveerd exclusief voor vrouwen! Alle spieren, de conditie en kracht worden hier stevig getraind, aangepast aan ieders capaciteiten.

Kom langs en beleef het mee!

Moeders mogen hun kinderen (tot 10 jaar) meenemen!

Wanneer? Donderdag van 18:00 tot 19:30

Waar? Vechtsportzaal Sportcomplex Kessel-Lo

Stadionlaan 4

Voor wie? Vrouwen +14jaar

Fit-o-city met begeleiding

Elke maandag en woensdag kan men onder begeleiding in groep wandelen langsheen 2 verschillende Fit-o-City routes in de stad.Tussendoor worden de oefeningen op de bordjes lustig uitgevoerd. Leer Leuven kennen op een leuke manier en blijf tegelijk fit met dit toffe parcours!

Wanneer? Elke maandag van 10u00 tot 11u15

Elke woensdag van 09u30 tot 10u30

Deze activiteit wordt het hele jaar door georganiseerd, behalve op feestdagen.

Waar? Start aan Fit-o-City bordje in de Bruul  (nabij ingang aan de Pereboomstraat)

Voor wie? Iedereen +18

Fit in de Natuur

Zin om de benen te strekken en enkele eenvoudige oefeningetjes te doen in het midden van de prachtige natuur?! Dan is Fit in de Natuur helemaal geschikt voor jou! In de omgeving van de Abdij van het Park wordt er op ieders tempo gewandeld en plezier gemaakt!

Wanneer? Donderdag van 10u30 tot 11u30

Waar? Start inkom Sportoase Philipssite (Philipssite 6, 3001 Leuven)

Voor wie? Iedereen+18

Fun Fit

Sporten hoeft niet altijd intensief te zijn. Elke vrijdag houden we een rustig en gratis beweegmoment in park De Bruul. Tijdens de Fun Fit gaan we aan het wandelen en doen we allerlei eenvoudige oefeningen en spellen om het lichaam te onderhouden. Wil je gewoon fit blijven voor het leven van elke dag? Dan is de Fun Fit op je lijf geschreven!

Wanneer? Dinsdag van 13u30 tot 14u30

Waar? Park Bruul (aan het lokaal met glazen deuren)

Voor wie? Iedereen+18

Rugschool

Start op maandag 12 september 2022

De drie wijkgezondheidscentra van Leuven slaan de handen in elkaar om elke maandag rugschool te organiseren. Onder begeleiding van een kinesiste worden er versterkende oefeningen voor zowel de buik als rugspieren gegeven. Hierdoor kunnen mogelijke rugproblemen in de toekomst vermeden worden!

Wanneer? Maandag van 19u00 tot 20u00

Voor wie? Alle patiënten van de Leuvense wijkgezondheidscentra en de deelnemers aan het Bewegen op Verwijzing project!

Meer info? info@wgccaleido.be of info@bovleuven.be

Revaqua

Elke dinsdag en vrijdag namiddag worden kwaliteitsvolle revalidatie oefeningen in het water gegeven aan personen met een chronische aandoening. Dit gebeurt onder begeleiding van enthousiaste kinesitherapeuten van de Leuvense wijkgezondheidscentra.

Wanneer? Elke Dinsdag en vrijdag namiddag

Voor wie? Patiënten met chronische aandoeningen

S.T.A.R.

Op woensdagnamiddag zijn de OKAN (Onthaal Klassen Anderstalige Nieuwkomers) jongeren de sterren op het sportveld! Buurtsport zorgt voor een actieve ontspanning in het midden van de schoolweek. Zo komen er allerlei verschillende sportinitiaties aan bod om van te proeven, zo vind men misschien wel de sport van zijn dromen!

Wanneer? Woensdag van 13u30 tot 15u30

Waar? Sporthal Rijschoolstraat 21, Leuven of op verplaatsing

Voor wie? Voor OKAN jongeren tussen 12 en 18 jaar

Tai Chi

Start op donderdag 15 september 2022

Heb je nood aan zowel fysieke als mentale ontspanning? Dan is Tai Chi iets voor jou! Deze combinatie van Chinese krijgskunst en ontspanningstechnieken zorgt er voor dat zowel je lichaam als geest weer helemaal opgeladen zijn.

Wanneer? Donderdag van 13u30 tot 14u30

Waar? Danszaal Romaanse Poort (Brusselsestraat 63, leuven)

Voor wie? Iedereen+18

Training Younited Leuven

Elk jaar wordt er een groot nationaal voetbaltornooi georganiseerd voor mensen die kampen met dak- of thuisloosheid. Buurtsport ondersteunt het Leuvense team! Elke dinsdagavond kunnen deze fantastische spelers hun voetbalvaardigheden en teamspel trainen in de zaal!

Wanneer? Elke dinsdagavond van 18:00 tot 19:00

Meer info? buurtsport@leuven.be

Zelfverdediging voor vrouwen

Start op 04/07/2021

Door middel van Chinese krijgskunsten (worpen, trappen, stoten) wordt er zowel aan je conditie, techniek en snelheid gewerkt! Heel je lichaam komt hierbij in actie, kortom een uitstekende manier om fit te blijven!

Wanneer? Zondag 11u00 tot 12u30

Waar? Vechtsportzaal in sportcomplex Kessel-lo (Stadionlaan 4)

Voor wie? Vrouwen +14

Zwemmen voor vrouwen

Start op maandag 12 september 2022

Elke maandag zijn de vrouwen aan de macht in het zwembad van Kessel-Lo tussen 12 en 13 uur. Het zwembad is op dat moment volledig gereserveerd voor de vrouwelijke deelnemers. Voor een kleine prijs kan men kiezen om vrij te zwemmen of deel te nemen aan de zwemlessen die aangepast worden aan ieders niveau. Kom meegenieten van deze waterpret!

Wanneer? Maandag van 12u00 tot 13u00

Waar? Zwembad Kessel-lo (Stadionlaan 4)

Voor wie? Vrouwen +18

Kostprijs? 100 euro voor alle lessen (inschrijven via Sporty vzw) – UiTPAS partner

Projecten

Bijt in je vrije tijd

Buurtsport ondersteunt het project Bijt in je vrije tijd van de dienst diversiteit en gelijke kansen. Zo proberen we de drempels tot het Leuvens vrijetijdsaanbod weg te werken voor anderstaligen.Tegelijk proberen we met onze sportactiviteiten ook kansen te bieden om Nederlands te oefenen. Zo maken alle Buurtsportactiviteiten deel uit van het Bijt in je Vrije Tijd-programma. Dankzij extra ondersteuning van anderstaligen tijdens proeflessen hopen we dat ze de smaak te pakken krijgen en blijven deelnemen aan onze activiteiten.

Bijt in je vrije tijd loopt in deze corona periode via de website. Bekijk het (toekomstige) aanbod .

BOV: Bewegen op Verwijzing

Buurtsport maakt deel uit van het project Bewegen op Verwijzing. Dit project begeleidt fysiek inactieve personen die doorverwezen  werden door de huisarts om aan het bewegen te gaan. Dit gebeurt met behulp van een beweegplan op maat en motiverende coaching. Buurtsport begeleidt de deelnemers aan het project naar het brede Leuvense beweegaanbod: buurtsportactiviteiten, reguliere sportverenigingen, recreatieve wandel- en fietsgroepen… Bovendien zet Buurtsport zich in om de drempels tot het beweegaanbod voor kwetsbare deelnemers te verlagen. Zo proberen we ook verenigingen te sensibiliseren om in te zetten op deze groep.

Meer info of deelnemen?  https://www.bovleuven.be/ 

Buitenspeeldag

Jaarlijks nodigen de sport- en jeugddienst van de stad Leuven alle gezinnen uit om samen te komen spelen op een grote buitenspeeldag. Hiermee wil men kinderen en jongeren stimuleren om minder tijd binnenshuis voor de computer of tv door te brengen en meer buitenshuis plezier te maken in de eigen woonomgeving. Buurtsport neemt een groot deel van de activiteiten waaraan je kan deelnemen voor zijn rekening. Deze vinden steeds plaats in park de Bruul.

Meer informatie over de jaarlijkse buitenspeeldag editie vind je onderaan deze pagina terug bij Buurtsportevenementen.

JESnet Leuven

Het JESnet ofwel Jeugdzorg en sport netwerk is een coöperatie tussen de Leuvense Buurtsport, Jeugdzorg en sportverenigingen opgestart om de jongeren binnen de Jeugdzorg aan het bewegen te krijgen. Samenwerkingen tussen verschillende jeugdzorg en sportpartners worden gestimuleerd We proberen deze sport- en jeugdzorgactoren dan ook éénmaal per jaar samen te brengen op een ontmoetingsdag om duurzame plannen en projecten te smeden! Hiermee proberen we met Buurtsport ook kwetsbare jongeren te bereiken waarmee we niet in aanraking komen in de aandachtswijken.

OHL World Team

OHL, OCMW, Dienst Diversiteit en Buurtsport Leuven slaan de handen in elkaar om laagdrempelige voetbaltrainingen te organiseren voor de Leuvense vluchtelingen! Sportplezier en vriendschappelijkheid staat centraal! We proberen zo een hecht team te creëren waarmee er in de toekomst al eens match gespeeld kan worden.

Meer info >>>

Open sportclub

Buurtsport wil clubs motiveren om in te zetten op hun toegankelijkheid voor een diverse groep van kwetsbare sporters. Het in acht nemen van 8 eenvoudige voorwaarden kan al een wereld van verschil maken voor deze sporters. Bovendien ontvangt de club het super label ‘Open Sportclub’ als ze voldoen aan deze 8 voorwaarden!

Meer info >>>

Tofste Sportclub van Leuven

Elk jaar worden de Leuvense kampioenen gevierd tijdens de Kampioenenviering. Hierbij ligt sterk de nadruk op competitie. Maar ook onze recreatieve clubs verdienen om in de bloemetjes gezet te worden. Zij doen er eveneens alles aan om hun club draaiende te houden en vervullen een belangrijke maatschappelijke rol.

Op de jaarlijkse Kampioenenviering werden de Lizards Lubbeek-Leuven uitgeroepen tot ‘Tofste Sportclub van Leuven 2019’.

UiTPAS

Met de UiTPAS kan iedereen punten sparen wanneer hij deelneemt aan het vrijetijdsaanbod. Deze punten kunnen vervolgens ingeruild worden voor allerlei leuke voordelen. Zo heb je al een gratis zwembeurt in ons stedelijk zwembad te Kessel-Lo voor 10 punten!
Mensen in armoede kunnen ook genieten van een goedkoper vrije tijd tarief met behulp van de UiTPAS. Dit geldt zowel voor culturele activiteiten als sportactiviteiten en dus ook het lidgeld van de sportclub. Zo betalen personen in armoede slechts 20% van de reguliere prijs.

Buurtsport draagt bij aan de promotie, implementatie en toegankelijkheid van deze UiTPAS. Zo willen wij ook enthousiaste vertellers zijn van het UiTPAS verhaal!

Meer info en UitPAS aanvragen >>>

Younited Leuven

Buurtsport ondersteunt in samenwerking met het OCMW, CAW en OHL het Leuvense team voor de Belgian Younited toernooien. Deze toernooien zijn sociale en sportieve voetbalevenementen voor mensen die dak- of thuisloos zijn. In 2016 was Buurtsport mede-organisator van het nationale voetbalevenement in Leuven!

Uitpas kansentarief

Sport is een recht, iedereen moet aan sport kunnen doen. Maar de financiële drempel kan mensen verhinderen om zich aan te sluiten bij een sportvereniging. Daarom biedt Tofsport een oplossing in de vorm van het UiTPAS kortingtarief. De praktische regeling van dit tarief wordt hieronder verder uitgelegd.

Voorwaarden op kansentarief

  • In het bezit zijn van een persoonlijke brief van  de stad Leuven die expliciet vermeldt dat u (en uw gezin) in aanmerking komt voor een gratis UiTPAS met kansentarief voor dit sportjaar;

  • ofwel een attest van de mutualiteit voor gerechtigden op de verhoogde tegemoetkoming;

  • ofwel een attest van het OCMW voor recht op leefloon of leefgeld;

  • ofwel een attest van het ministerie van Sociale Zaken, voor inkomensvervangende tegemoetkoming van gehandicapten;

  • ofwel een attest van de werkloosheidskas voor werkloosheidsuitkering, wachtuitkering;

  • ofwel een attest van de mutualiteit voor minimumvergoeding invaliditeitsuitkering;

Aanschaf van een uitpas

Als je voldoet aan één van de voorwaarden voor het kansentarief en gedomicilieerd bent in Leuven dan is de UiTPAS helemaal gratis. Je kan je UiTPAS dan gratis verkrijgen aan één van de vele verkooppunten. Je vindt al deze locaties hier terug: https://www.uitinleuven.be/uitpas/prijs

Opgelet! Neem voor elk lid van het gezin waarvoor je een UiTPAS wenst te verkrijgen een attest van de mutualiteit, het OCMW of CAW mee.

Praktische werkwijze bij inschrijving sportclub

Neem je UiTPAS mee wanneer je je inschrijft bij de club of vul je UiTPAS kaart nummer in wanneer je de inschrijving online doet. De club kent dan automatisch het korting tarief toe op jouw lidgeld. Zo betaal je maar 20% van het gewone lidgeld bedrag.

Voor bijkomende informatie kan je steeds terecht via mail op buurtsport@leuven.be of telefonisch: 016 27 24 39 of kom langs op het Tofsport loket !