Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

Leuven draagt dit jaar de titel van Europese Sportstad, samen met twaalf andere Europese steden. Leuven werd nu uitgeroepen tot de beste Europese Sportstad van het jaar. Een mooie bekroning voor alle geleverde inspanningen.

Ieder jaar kunnen Europese steden zich kandidaat stellen om Europese Sport(hoofd)stad te worden. Om een Europese Sportstad te worden moet een stad tussen de 25.000 en 499.999 inwoners tellen. Vanaf 500.000 inwoners kan een stad meedingen naar de titel van Europese Sporthoofdstad. Leuven diende in 2020 een kandidatuur in om in 2021 de titel van Europese Sportstad te dragen, met succes.

Voor de derde keer bekroonde de organisatie de beste Europese Sportstad van het jaar. Alle dertien Europese Sportsteden dienden doorheen het jaar een driemaandelijks rapport in om mee te dingen naar deze titel. Het rapport gaf een overzicht van de initiatieven en het lokaal sportbeleid gedurende de eerste negen maanden van 2021. Daarbovenop moest er eind september nog een bijkomende rapportage gedaan worden. De jury was sterk onder de indruk van wat er in Leuven de voorbije maanden gebeurd is op sportief vlak, alsook van de vernieuwende initiatieven binnen het lokaal sportbeleid, en bekroonde de stad tot ‘Beste Europese Sportstad van het jaar’.

“We zijn bijzonder fier dat we deze erkenning gekregen hebben. Dit is een bekroning voor al het geleverde werk en toont aan dat we op het juiste spoor zitten op vlak van ons sportbeleid. Ondanks Covid hebben we er toch al een fantastisch sportjaar van kunnen maken”, zegt een trotse burgemeester Mohamed Ridouani.

“Het WK wielrennen was natuurlijk het hoogtepunt van het afgelopen sportjaar. Vier dagen lang was het feest in Leuven. Honderdduizenden supporters vonden de weg naar onze stad en zorgden voor een waanzinnige sfeer. In de aanloop naar het WK maakten we de Leuvenaars er al warm voor met verschillende lokale activiteiten, zoals de interactieve aftelklok, de WK-Familiedag, de Velodroom en de openluchtexpo Allez, Allez! Koers in Leuven”, zegt schepen van sport Johan Geleyns.

“Maar we hebben deze prijs natuurlijk niet alleen verdiend toen het goed ging, maar door onze vele inspanningen in moeilijke tijden. We weten hoezeer corona ons dagelijks leven kan beïnvloeden, en in het voorjaar zaten we even met de handen in het haar omdat we verschillende evenementen moesten annuleren omwille van de geldende maatregelen”, vult schepen Geleyns aan. “Dat vingen we op door in te zetten op onze maandelijkse Strava-challenges, die nog steeds veel succes kennen, en met activiteiten op het openbaar domein zoals het nieuwe Beweeglint. Naarmate het jaar vorderde en de maatregelen versoepelden, konden steeds meer geplande activiteiten en evenementen doorgaan. Die zorgden voor heel wat beleving en zetten duizenden mensen in beweging. Denk maar aan Leuven Beach, de Rollerparades, de Tofsportnacht en de wereldbekermanche mountainbike eliminato.”, aldus schepen Geleyns

In stijl afsluiten

“Maar vooral kijk ik uit naar wat nog komen gaat”, zegt schepen Geleyns. “Immers, het Europese sportjaar zit er nog niet op. In de komende twee maanden staan er nog enkele topevents op het programma. Deze week is er het internationaal badmintontornooi Yonex Belgian International, in november volgt er nog het BK zwemmen korte baan en het BK kunstschaatsen. En we ronden het jaar in stijl af met de traditionele Eindejaarscorrida. Maar ook de komende jaren mag de Leuvenaar op ons rekenen om van Leuven de sportiefste stad van Europa te maken”, besluit Johan Geleyns.

“Tot slot willen we graag iedereen bedanken die meegewerkt heeft aan dit fantastisch sportjaar. Eerst en vooral de sportdienst natuurlijk, maar ook verschillende andere stadsdiensten staken met plezier de handen uit de mouwen. Daarnaast konden we ook rekenen op verschillende externe partners en, niet te vergeten, onze lokale sportverenigingen. Zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest”, besluiten burgemeester Ridouani en schepen Geleyns.

Deel dit bericht