Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

Stad Leuven moedigt inwoners aan om meer te bewegen en te sporten. Daarom lanceert de stad een projectoproep voor innovatieve beweegideeën. “Zien sporten doet sporten”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Daarom kiezen we voor creatieve sport- en beweegconcepten in de buitenruimte, die toegankelijk zijn voor iedereen.” Projectaanvragen kunnen ingediend worden vanaf vandaag tot en met 1 september 2021 en worden beoordeeld door een jury. Samen met het (grote) publiek beslist de jury over de winnaar(s), die samen tot 50.000 euro krijgen om hun project tot uitvoering te brengen.

“We merken dat vele organisaties – bedrijven maar ook scholen en verenigingen – bruisen van enthousiasme om mee te werken aan Leuven als sportstad”, zegt Johan Geleyns. “Door hen te helpen om hun creatieve sport- en beweegconcepten om te zetten in de praktijk, geven we hen een duwtje in de rug en zetten we inwoners aan tot bewegen en sporten. Zo promoten we een gezonde en actieve levensstijl.”

Duwtje in de rug

Het doel van de projectoproep is om innovatieve, vernieuwende en creatieve sport- en beweegconcepten te doen ontstaan. Geselecteerde projecten krijgen een startbudget en een testperiode van zes tot twaalf maanden in de openbare ruimte van Leuven of op een publiek toegankelijke ruimte. De oproep geldt voor erkende verenigingen, bedrijven, kenniscentra, onderwijsinstellingen, spin-offs, start-ups … die hun maatschappelijke zetel of bestaande vestigingseenheid in grondgebied Leuven hebben.

Projecten kunnen worden ingediend tot en met 1 september 2021 via www.leuven.be/subsidie-beweegproject. De projectoproep zal vanaf nu ook jaarlijks worden georganiseerd. Daardoor worden aanvragen na de deadline niet automatisch geweigerd, maar wel mee opgenomen in de projectoproep van het jaar nadien.

“Een vakjury beoordeelt eerst de ingediende aanvragen op basis van zes criteria”, legt Johan Geleyns uit. “Nadien volgt een publieke stemronde, waarbij de projecten in een kort filmpje worden voorgesteld aan het grote publiek. Het is dus echt de Leuvenaar die mee kiest welke concepten hen het meeste aanspreken.”

Eerdere resultaten

Enkele jaren geleden organiseerde stad Leuven al een gelijkaardige projectoproep: ‘Leuven, een vitale stad’. Uit die oproep ontstond onder andere de IPitup-beweegbank, waarvan de stad intussen een vijftiental heeft geïnstalleerd. Andere succesverhalen zijn het sociale beweegproject Moving Neighbours, waarbij UCLL-studenten buurbewoners met elkaar in contact brengen via beweegmomenten, of de Open Gym, een vrij toegankelijk sportpark dat is gebouwd uit hergebruikte materialen. Ook het barpark aan Sportoase Leuven, waar sporters gratis aan krachttraining kunnen doen door hun eigen lichaam te gebruiken als weerstand, is een resultaat uit de eerste projectoproep.

“Zeker het afgelopen jaar hebben Leuvenaars veel gebruik gemaakt van de installaties waar men gratis, eenvoudig én buiten kon sporten. Bewegen hoeft dus zeker niet moeilijk of duur te zijn”, moedigt Johan Geleyns aan.

Deel dit bericht