Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

De geldende coronamaatregelen in de sportsector werden geëvalueerd. Grotendeels blijven de maatregelen hetzelfde, al zijn er enkele lichte aanpassingen vanaf 16 januari 2021. Hieronder vind je een overzicht van alle maatregelen.

Wat is er veranderd?

 • Zwembaden, indoor en outdoor sportaccommodaties zijn opnieuw toegankelijk voor scholen uit het secundair onderwijs die sportactiviteiten organiseren voor hun leerlingen. Hiervoor moet het onderwijs- en specifiek zwembadprotocol gevolgd worden.
 • Sportverenigingen mogen opnieuw outdoor sportactiviteiten organiseren voor alle leeftijden, met maximum 4 personen (inclusief begeleider/trainer) en volgens het specifieke sporttakprotocol. De maatregel van maximum 4 personen geldt enkel voor + 12-jarigen.
 • Iedereen is verplicht steeds een mondmasker bij te hebben.

Wat verwachten we van jou als sportclub/school?

Alle openstaande reservaties worden automatisch geannuleerd door de sportdienst vanaf 16 januari 2021 t.e.m. 14 februari 2021.
Start jij je club-/schoolwerking binnen dit kader graag terug op? Vraag dan zeker meteen een nieuwe reservatie aan via ProSport of via sportbeheer@leuven.be. Deze reservaties zijn pas definitief na bevestiging van sportbeheer, zodat er zeker personeel aanwezig is in de aangevraagde sportaccommodatie.
Ook indien je club/school al eerder de activiteiten opnieuw heeft opgestart en reservaties had aangevraagd, moet je dit opnieuw aanvragen voor de komende periode.
Ook voor georganiseerde sportactiviteiten in zwembaden die niet in beheer van stad Leuven zijn moet je als school/sportvereniging toelating aanvragen via sportbeheer@leuven.be.

ALGEMEEN OVERZICHT MAATREGELEN

Zwembaden

De zwembaden zijn toegankelijk voor:

 • Verenigingen die sportactiviteiten organiseren. Zwemactiviteiten voor personen boven 12 jaar volgen de regels van het samenscholingsverbod. Dit betekent met maximum 4 personen (inclusief begeleider/lesgever) waarbij steeds 1,5 meter afstand gehouden wordt van elkaar en rekening houdend met de geldende densiteitsregels van het zwembadprotocol.
 • Scholen die sportactiviteiten organiseren voor leerlingen van het basis en secundair onderwijs volgens het onderwijs- en specifiek zwembadprotocol.
 • Individuele zwemmers op afspraak en registratie.
 • Professionele sporten en competities, na goedkeuring door de bevoegde minister. Er wordt geen publiek toegelaten.
 • Topsport, na goedkeuring van de sportfederatie en mits toestemming van de stad. Er wordt geen publiek toegelaten.
  Het aantal vrije zwemmers wordt beperkt tot 1 zwemmer per 10m².
  De kleedkamers en douches van de zwembaden zijn open, maar er geldt een strikt circulatieplan en douchen wordt beperkt.

Andere sportaccommodaties en sportactiviteiten

 • Accommodaties die niet in beheer van stad Leuven zijn toegankelijk voor sportactiviteiten voor kinderen t.e.m. 12 jaar, maar dienen hiervoor toelating aan te vragen via sportbeheer@leuven.be.
 • Indoor sportactiviteiten zijn verboden voor iedereen boven 12 jaar.
 • Professionele sporten en competities, na goedkeuring door de bevoegde minister. Er wordt geen publiek toegelaten. Kleedkamers blijven dicht, tenzij er voldoende testing gebeurt en er geen positieve testing is vastgesteld.
 • Indoor topsportactiviteiten tot en met 12 jaar zijn toegelaten na voorleggen goedkeuring van de federatie en mits toestemming van de stad.
 • Indoor topsportactiviteiten voor iedereen boven 12 jaar zijn toegelaten wanneer hier competitie aan verbonden is en na het voorleggen van de goedkeuring van de federatie en mits toestemming van de stad. Er wordt geen publiek toegelaten en kleedkamers blijven dicht.
 • Outdoor sportactiviteiten zijn toegelaten voor iedereen, maar:
  o enkel met personen waarmee je samenwoont, eventueel uitgebreid met één toegelaten nauw contact. In deze context is contact dus toegestaan.
  o met maximum 4 personen in totaal wanneer deze personen niet tot je huishouden behoren. In deze context wordt steeds 1,5 meter afstand gehouden van elkaar.
  o met maximum 4 personen in georganiseerd verband op de sportterreinen. In deze context wordt het specifieke sporttakprotocol gevolgd.
 • Bij amateurcompetities tot en met 12 jaar wordt 1 toeschouwer per kind toegelaten. Toeschouwers moeten nog steeds ten allen tijde 1,5 meter afstand bewaren en een mondmasker dragen, zowel indoor als outdoor. We raden wel aan om het aantal toeschouwers zoveel mogelijk te beperken.
 • Amateurcompetities boven de 12 jaar zijn opgeschort.
 • Bij trainingen wordt geen publiek toegelaten (tenzij noodzakelijk om medische redenen bij begeleiding van kinderen of personen met een beperking). We vragen ouders die hun kinderen afzetten voor een training om de sportaccommodatie niet te betreden.
 • Iedereen is verplicht een mondmasker bij te hebben.
 • Het dragen van een mondmasker in openbare gebouwen zoals sportaccommodaties blijft verplicht, behalve tijdens het sporten.
 • Kleedkamers blijven gesloten. Thuis omkleden is dus de boodschap. Voor scholen geldt een uitzondering: zij mogen wel gebruikmaken van kleedkamers tijdens de schooluren. Per kleedkamer worden maximaal 6 leerlingen tegelijkertijd toegelaten, tenzij anders vermeld.
 • Er blijft een registratieplicht voor sporters, toeschouwers en bezoekers van sportaccommodaties.
 • Alle sportkantines zijn gesloten, drankautomaten mogen open en gevuld blijven.

Alle bovenstaande maatregelen blijven van kracht tot en met 14 februari 2021.

Leuven draagt dit jaar de titel van Europese Sportstad en dat is mede dankzij jullie. De inspanningen die de voorbije maanden geleverd werden om leerlingen en clubleden aan het sporten te houden bewijzen dat eens te meer! Samen houden we iedereen in topvorm!

Deel dit bericht