Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

Leuven draagt in 2021 de titel van Europese Sportstad en dat zal iedereen weten. Sinds de toekenning van de titel in oktober 2020 is de Leuvense sportdienst een versnelling hoger geschakeld om van 2021 een prachtig sportjaar te maken en zoveel mogelijk Leuvenaars aan het bewegen te krijgen.

Het belooft een fantastisch sportjaar te worden voor de Leuvenaar. In samenwerking met verschillende partners van de sportdienst is een uitgebreid activiteitenprogramma opgebouwd. De titel van ‘Leuven – European City of Sport 2021’ zal het hele jaar zichtbaar zijn en de Leuvenaar kan er niet aan ontkomen.

Voor elk wat wils

“Het activiteitenprogramma bevat voor elk wat wils, want we willen zoveel mogelijk inwoners laten genieten van sport, actief of passief,” zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Ons sportief programma bevat ieder jaar heel wat topevenementen, maar voor 2021 hebben we extra inspanningen geleverd om het aanbod zo attractief mogelijk te maken. Naast de evenementen zullen we ook heel wat uitdagingen loslaten op onze inwoners om hen te laten bewegen.”

Elke sporter zal volledig aan zijn trekken komen dankzij de verschillende sportevenementen die Leuven volgend jaar rijk is”, gaat schepen Geleyns verder. “De Brabantse Pijl Cyclo, de City Triatlon (waar dit jaar ook niet-professionele sporters aan mogen deelnemen), de Leuven Night Run en uiteraard de Eindejaarscorrida zijn maar enkele van de evenementen voor liefhebbers die zullen plaatsvinden tijdens het Europese sportjaar 2021.”

#TeamLeuven

Naast deze recreatieve evenementen zet Leuven in 2021 ook extra in op sporten in de openbare ruimte. Onder de noemer #TeamLeuven daagt de stad de Leuvenaars doorheen het jaar uit met verschillende challenges om te bewegen. De digitale eindejaarscorrida via Strava die het Europees Sportjaar in gang zet en in de eigen buurt gelopen kan worden, is hier een mooi voorbeeld van. Daarnaast brengt de stad op verschillende plekken sportieve spelelementen aan in het straatbeeld om voorbijgangers te triggeren om even te bewegen.

Iedereen in topvorm

“Ook de uitrol van het beweeglint over het hele Leuvense grondgebied biedt nog meer kansen om op een laagdrempelige en veilige manier te sporten en te bewegen in deze bijzondere tijden. We hopen dat onze inspanningen nog meer Leuvenaars aan het bewegen zetten zodat iedereen in topvorm raakt. 54% van onze inwoners sport nu al minstens één keer per week. Wij geloven er in dat we dat cijfer, dat nu al het hoogst is van alle Vlaamse centrumsteden, nog kunnen verbeteren. We geven daar graag een extra duwtje in de rug voor”, vertelt schepen Geleyns.

Innovatieve sportstad

Leuven is de bakermat van (sport)innovatie. De stad zal gebruik maken van haar titel als Europese Sportstad om zich verder op de kaart te zetten als innovatieve sportstad, in Vlaanderen, in België en zelfs in Europa. Samenwerkingen met gerenommeerde internationale partners zoals Leuven MindGate, Imec, KU Leuven zullen het Leuvense innovatieverhaal op sportvlak enkel versterken. Net zoals een plaatsje op innovatiefestival And& dat zal doen. De stad zal verschillende van deze verhalen naar buiten brengen, want nu blijven ze nog te vaak onder de radar.

“We willen dat de Leuvenaar trots is op zijn stad als pionier van tal van nieuwe en innovatie projecten. Het is geen toeval dat Leuven in 2020 tot Europese Innovatiehoofdstad werd gekroond. Streven naar vernieuwing zit in ons Leuvens DNA en komt in alle facetten van het stadsbeleid naar voren, met sport op kop van het peloton”, aldus Johan Geleyns.

Sport op elk niveau

Het wordt een uniek jaar voor de stad en haar inwoners. Een jaar waarin elke inwoner en bezoeker geprikkeld wordt en nog meer kansen krijgt om te sporten en te bewegen op zijn of haar niveau. Van topsporters tot recreatieve sporters, van senioren tot kinderen, van studenten tot G-sporters. Leuven biedt elke sporter in 2021 een brede waaier aan mogelijkheden, van het stadscentrum tot de deelgemeenten, zowel op stadsniveau als in de wijken.

WK wielrennen als apotheose

Ook de sportfans zullen meer dan aan hun trekken komen. Naast de klassieke activiteiten voor jong en oud door de sportverenigingen, zullen er in 2021 ook een aantal nieuwe en unieke sportevenementen naar Leuven komen. “Zo zal Leuven Beach in 2021 twee in plaats van één week duren en wordt het tornooi internationaal”, zegt schepen Geleyns. “Daarnaast vormt Leuven ook het decor voor zowel het Belgisch kampioenschap zwemmen korte baan, het Belgisch kampioenschap Cheerleading, het Belgisch Kampioenschap Schermen als het Vlaams kampioenschap toestelturnen. En er zal ook een wereldbekermanche mountainbike eliminator plaatsvinden in het stadscentrum. We hopen dan ook van harte dat de Leuvenaars live zullen genieten van deze topevents.”

Maar dé absolute apotheose van het Leuvense sportjaar in 2021 zal eind september plaatsvinden wanneer Leuven de aankomststad is voor de 2021 UCI Road World Championships. De ogen van de wereld zullen tijdens het weekend van 24-25-26 september op Leuven gericht zijn tijdens de grootste ééndagskoersen ter wereld.

Cultureel en toeristisch

“Het WK wielrennen zal niet enkel tijdens dat weekend leven in Leuven, het zal er het hele jaar door aanwezig zijn”, vertelt de fiere schepen van sport. “Op sportief vlak uiteraard, maar ook cultureel en toeristisch brengt dit mondiaal evenement unieke activiteiten met zich mee dankzij de goede samenwerkingen tussen de stadsdiensten. Zo zal er een breed cultureel programma zijn met verschillende tentoonstellingen: een historische expo rond het Leuvens wielerverleden en BIKE, een internationale toptentoonstelling over fietsbeleid en architectuur. Voor dagjestoeristen die de stad op een unieke manier willen ontdekken, is er een gegidste fietstocht. En een week voor het WK zal de grote massa het parcours zelf kunnen uittesten tijdens een familiedag. Of dat hopen we toch, want het is moeilijk om al enkele maanden vooruit te kijken met Covid-19.”

Coronaveilig

“Het sportjaar zal dus mee bepaald worden door Covid-19. We hopen dat de situatie snel verbetert zodat we onze geplande activiteiten en evenementen kunnen laten doorgaan. Vanzelfsprekend zullen deze allemaal coronaveilig georganiseerd worden. De gezondheid en veiligheid zal altijd voorop staan”, besluit schepen Geleyns.

Deel dit bericht