Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

2021 belooft een fantastisch sportjaar te worden voor stad Leuven en haar inwoners. Niet alleen komt de 100ste editie van het WK wielrennen naar Leuven, de stad heeft zich ook kandidaat gesteld om een jaar lang de titel ‘Europese Sportstad’ te dragen.

De titel Europese Sportstad wordt door ACES Europe jaarlijks uitgereikt aan verschillende Europese steden. “Steden die zich kandidaat stellen om deze titel te behalen, moeten tussen de 25.000 en 499.999 inwoners tellen”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Vanaf 500.000 inwoners kan een stad zich kandidaat stellen om Europese Sporthoofdstad te worden, maar daar komen we met Leuven dus niet voor in aanmerking. Per land kan er slechts één stad per jaar de titel ontvangen, behalve in grote landen. Daar kunnen meerdere steden de titel toegekend krijgen. De voorbije jaren kregen onder andere Oostende en Kortrijk deze eer in België, volgend jaar is het hopelijk aan Leuven.”

De stad diende in mei een bidfile in bij ACES Europa waarin Leuven als sportstad wordt voorgesteld. In oktober of november worden de Europese Sportsteden voor 2021 bekendgemaakt. “We hebben een sterke kandidatuur ingediend met daarin heel wat toonaangevende en innovatieve projecten waar we bijzonder trots op zijn. We hebben er dus alle vertrouwen in dat we ons volgend jaar Europese Sportstad mogen noemen”, aldus een fiere schepen van sport. “Leuven is zonder twijfel een stad waar zowel actieve als passieve, jonge en oude, competitieve en recreatieve sporters aan hun trekken komen. En dat blijkt ook uit de cijfers. 54% van de Leuvenaars sport minstens één keer per week, het hoogste percentage in Vlaanderen.”

“Het sportaanbod in de stad is dan ook zeer uitgebreid. Zo heeft geen enkele Belgische stad meer sporthallen en zwembaden per inwoner dan Leuven. En ook de openbare ruimte werd de laatste jaren sportiever ingericht om zo nog meer mensen aan het bewegen te krijgen. Er zijn bijvoorbeeld de IPitup-beweegbanken en het barpark aan Sportoase, dat bijzonder populair geworden is. De komende jaren zullen we hierop blijven inzetten, onder andere door de creatie van een beweeglint door de stad.”

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]WK wielrennen als apotheose[/cmsmasters_heading]

Als Leuven de titel binnenhaalt, zal 2021 een absoluut sportjaar worden. “We willen de Leuvenaar meenemen in een echt sportverhaal. In vergelijking met andere jaren zullen heel wat nieuwe sportevenementen en activiteiten neerstrijken in de stad. Of bestaande evenementen krijgen een upgrade om bijvoorbeeld een sterker deelnemersveld te verkrijgen of om meer beleving toe te voegen voor deelnemers en toeschouwers. De apotheose moet dan het WK wielrennen worden, waarvan de finish in Leuven ligt.”

“Daarnaast zullen we de Leuvenaar ook nog bewuster proberen maken van het belang van een actieve levensstijl. Als stad zetten we enorm in op fietsbeleid en moedigen we onze inwoners aan om zoveel mogelijk de fiets te gebruiken. Ook daar zullen we in 2021 extra aandacht aan schenken, zeker met het WK wielrennen in het vooruitzicht.”

[cmsmasters_button button_link=”https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2020/06/Leuven_sportstad_bidfile_spreads.pdf” button_target=”blank” button_text_align=”left” button_style=”cmsmasters_but_icon_divider” button_line_height=”24″ button_font_weight=”300″ button_font_style=”normal” button_padding_hor=”10″ button_icon=”cmsmasters-icon-file-pdf” button_border_style=”solid” button_bg_color=”#3d4973″ button_bg_color_h=”#ffe82e” button_text_color_h=”#3d4973″ animation_delay=”0″]Bekijk de Leuvense kandidatuur[/cmsmasters_button]

 

[cmsmasters_button button_link=”https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2020/06/Leuven_sportstad_bidfile_eng_005-spreads.pdf” button_target=”blank” button_text_align=”left” button_style=”cmsmasters_but_icon_divider” button_line_height=”24″ button_font_weight=”300″ button_font_style=”normal” button_padding_hor=”10″ button_icon=”cmsmasters-icon-file-pdf” button_border_style=”solid” button_bg_color=”#3d4973″ button_bg_color_h=”#ffe82e” button_text_color_h=”#3d4973″ animation_delay=”0″]Check out our bidfile[/cmsmasters_button]

Deel dit bericht