Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

Goed nieuws voor de sportliefhebbers! Vanaf vandaag 8 juni mogen ook overdekte sportaccommodaties opnieuw de deuren openen en kunnen indoor sportactiviteiten hervatten. Dat maakte de Nationale Veiligheidsraad woensdag bekend. Zwembaden blijven voorlopig nog dicht tot 1 juli.

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Een veilige start[/cmsmasters_heading]

Sporten in openlucht was al even toegelaten, maar woensdag kwam het heuglijke nieuws dat ook indoor opnieuw sportactiviteiten opgestart mogen worden. “We zijn heel blij met deze beslissing. Het is belangrijk dat mensen elkaar weer meer kunnen ontmoeten en samen kunnen sporten”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Sportclubs kunnen terug trainingen en wedstrijden organiseren in onze sportzalen, voor maximaal 20 personen inclusief een trainer. De anderhalve meter afstandsregel geldt nog steeds, behalve voor -12-jarigen. Sporters zullen zich wel nog thuis moeten omkleden en douchen, want de kleedkamers en douches blijven nog gesloten. Voorlopig is er ook nog geen publiek toegelaten om trainingen of wedstrijden bij te wonen.”

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Grondige voorbereiding[/cmsmasters_heading]

[cmsmasters_image align=”right” animation_delay=”0″]15467|https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2020/06/DSC_0107_site-580×385.jpg|project-masonry-thumb[/cmsmasters_image]

“De voorbije weken hebben we hard gewerkt om de heropstart van de sportsector grondig voor te bereiden”, zegt Johan Geleyns “Er werden risicoanalyses en circulatieplannen gemaakt, de nodige signalisatie werd aangebracht in de sporthallen en er werden richtlijnen uitgewerkt voor de sportclubs. Zo zorgen we voor een veilige omgeving om in te sporten.”

“Maar dat is nog niet alles”, gaat schepen Geleyns verder, “de sportclubs die opnieuw trainingen en lessen willen organiseren, ontvangen van de sportdienst richtlijnen waar ze zich aan moeten houden. Het is dan aan de sportclubs om een protocol te bezorgen aan de sportdienst, waarin zij hun plan van aanpak meegeven om de opgelegde richtlijnen te respecteren. Als dit protocol aan alles voldoet, zal de sportdienst toestemming geven voor het reserveren van een sportterrein. In andere gevallen bekijken we samen wat nog aangepast moet worden.”

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Hygiënepakket[/cmsmasters_heading]

“Daarnaast hebben we de clubs de kans kunnen bieden om een hygiënepakket voor deze heropstart aan te kopen. Stad Leuven, Liefst Leuven vzw en Horeca Leuven organiseerden een groepsaankoop voor de nodige materialen voor een veilige heropstart van de horeca. Er waren nog wat pakketten over, waardoor ook de sportclubs hier op konden intekenen. In deze pakketten zitten dispensers, gels en mondmaskers. Ik ben blij dat we zo samen kunnen werken aan een veiliger sportomgeving”, besluit Johan Geleyns.

Eén van de clubs die een pakket aankocht is Blauwput Omnisport. “We waren heel blij met dit aanbod. We hadden al heel wat materiaal aangekocht, maar extra materiaal aan een voordelige prijs was zeker nog welkom”, zegt secretaris Ann Boonen. “We zijn goed voorbereid om vanaf maandag op een veilige manier indoor trainingen te organiseren en hebben er alle vertrouwen in dat onze lesgevers erop zullen toezien dat alle richtlijnen nageleefd worden.”

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Sportzalen extra open in de zomer[/cmsmasters_heading]

De stad heeft nog goed nieuws voor de sportclubs. Normaal sluiten de stedelijke accommodaties in de zomermaanden enkele weken de deuren voor jaarlijks onderhoud. Dat zal nu echter veel minder het geval zijn. “In verschillende accommodaties hebben we de nodige werken in de voorbije weken uitgevoerd, zodat deze niet meer hoeven sluiten in juli en augustus. Zo bieden we de Leuvense sportclubs en sporters meer kansen om sportactiviteiten te organiseren”, verklaart schepen Johan Geleyns dit goede nieuws.

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Sporten in openlucht[/cmsmasters_heading]

Ook de sportinstallaties in openlucht worden opnieuw opengesteld. “Hier was erg veel vraag naar”, zegt Johan Geleyns, “de Leuvenaar heeft de beweegbanken in de stad, de fit-o-meter in Heverleebos, het barpark aan Sportoase Philipssite en Open Gym in Wilsele erg gemist. We zijn dus erg blij dat deze vanaf maandag opnieuw toegankelijk zijn voor sporters. Zo kan de Leuvenaar terug in de openbare ruimte een gezonde workout afwerken.”

Open Gym kijkt er alvast naar uit om opnieuw sporters te mogen verwelkomen en heeft een plan uitgewerkt om alles in goede banen te leiden. “Samen met de sportdienst en onze sporters zijn we op zoek gegaan naar een manier om verantwoord te heropenen”, zegt Gil Op de Beeck van Open Gym. “Volledig opnieuw open is niet de slimste zet, omdat we wel wat volk verwachten. We gaan daarom voor een Gedeeltelijk Open Gym: constant open, maar tijdens de drukke uren proberen we onze sporters in te schakelen voor om toezicht te houden zodat het maximaal toegelaten sporters niet overschreden wordt. De sportlessen die we geven zijn volledig conform de ondertussen welgekende coronaregels. We gaan uit van onze individuele verantwoordelijkheidszin.”

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Zwembaden[/cmsmasters_heading]

Zwembaden blijven voorlopig nog wel gesloten. “Dat is een jammere zaak, zowel voor de individuele zwemmer als voor onze zwemclubs”, aldus schepen Geleyns. “Zij keken er enorm naar uit om opnieuw het bad in te duiken. De nodige maatregelen werden al getroffen om maandag op een veilige manier te openen, maar zwemmers zullen dus nog even moeten wachten.”

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Tofsportkampen[/cmsmasters_heading]

[cmsmasters_image align=”right” animation_delay=”0″]15464|https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2020/06/zomerkampen-0183-TBM49016_site-580×387.jpg|project-masonry-thumb[/cmsmasters_image]

Na eerder de jeugdkampen en speelpleinwerkingen, werd woensdag ook groen licht gegeven voor de organisatie van sportkampen in de zomervakantie. Iets waar vele kinderen én ouders blij mee zijn. “We kregen de voorbije weken enorm veel vragen binnen omtrent het al dan niet doorgaan van de sportkampen”, vertelt schepen Geleyns. “Niet alleen helpen onze sportkampen de ouders met het leggen van hun vakantiepuzzel, heel wat kinderen kijken echt uit naar het sportkamp waarvoor zij zich inschreven. In de paasvakantie konden de kampen niet doorgaan, dus zijn we heel opgelucht dat we de Leuvense jeugd nu toch een sportief zomeraanbod kunnen bieden.”

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Kampen voor 12-plus[/cmsmasters_heading]

“We hebben een erg ruim aanbod” zegt Jan Vansantvoet van Tofsport. “In totaal bieden we een honderdtal kampen aan in juli en augustus. De inschrijvingen voor kampen waar enkel kinderen tot en met 12 jaar aan deelnemen – ongeveer de helft – en waar nog plaatsen vrij waren werden allemaal opnieuw opengesteld. De inschrijvingen voor kampen waar ook +12-jarigen aan deelnemen zijn nog niet allemaal beschikbaar en zullen we zo snel mogelijk openstellen. Hiervoor moeten we eerst met de organiserende clubs bekijken of het haalbaar is om het kamp in veilige omstandigheden te organiseren en welke maatregelen hiervoor getroffen moeten worden.”

“Uiteraard moet ook voor de organisatie van de Tofsportkampen rekening gehouden worden met verschillende maatregelen. Per kamp mag een bubbel uit maximum 50 personen bestaan, inclusief begeleiders. Kampen waarvoor 50 kinderen of meer ingeschreven zijn, zullen worden opgesplitst zodat de bubbel niet groter wordt dan 50. In de komende dagen en weken zullen we nauw samenwerken met de organiserende sportclubs, zodat alle kampen in veilige omstandigheden kunnen plaatsvinden”, besluit Johan Geleyns.

Deel dit bericht