Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

[cmsmasters_image align=”center” animation_delay=”0″]14542|https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1886_site-900×535.jpg|full-thumb[/cmsmasters_image]

Vanaf 30 oktober heeft Leuven er een nieuwe sporthal bij. Stelplaats, Fightclub Leuven en Buurtsport Leuven sloegen de handen in elkaar en bouwden de oude carwash aan de oude stelplaats van De Lijn om tot een multifunctionele sporthal. Naast het overdekte skatepark wordt het sportaanbod in Stelplaats daardoor aangevuld met drie nieuwe sportactiviteiten, die elk op hun beurt een nieuwe doelgroep aanspreken.

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Meer vraag dan aanbod[/cmsmasters_heading]

De oude carwash, die deel uitmaakt van de oude stelplaatsen van De Lijn, werd bij de opstart van Stelplaats niet meegenomen als een ruimte waar een vaste functie aan toebedeeld kon worden. In eerste instantie ging Stelplaats anderhalf jaar geleden met het hoofdgebouw aan de slag, waar het ondertussen onderdak biedt aan een tiental vaste gebruikers die de ruimte kregen om te experimenteren met hun ambitie en passie. Allerlei uitwerkingen kregen er een plekje: van o.a. houtatelier ‘Saté’ en nachtclub ‘Nacht’ tot fietsenmaker ‘BCB’ en aanbieder van goedkope repetitieruimte ‘Vloer 1’. Bovendien is er ook externe verhuur aan jonge initiatieven die eenmalig hun ideeën willen aftoetsen aan een publiek.

“Hoewel heel wat jonge ondernemers een plek kregen in Stelplaats, bleven de aanvragen van andere potentiële gebruikers binnenkomen. Al snel bleek dan ook dat het hoofdgebouw te klein werd om een antwoord te bieden op de grote vraag naar een fysieke plek”, vertelt schepen van jeugd, Dirk Vansina. “Samen met de sportdienst zagen we op een bepaald moment de kans om extra ruimte te creëren door de oude carwash om te bouwen tot een multifunctionele sportruimte voor jongeren.” Door de renovatie op die manier aan te pakken kon Stelplaats verschillende aanvragen bundelen en tegelijkertijd het sportaanbod in Leuven uitbreiden. Zo slaan we twee vliegen in één klap. Vanaf 30 oktober nemen Fightclub Leuven (kickbox), Open Gym (krachttraining) en Buurtsport Leuven elk hun intrek. Samen zullen ze de sporthal fulltime benutten.

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Participatief traject[/cmsmasters_heading]

[cmsmasters_image align=”right” animation_delay=”0″]14541|https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2019/10/DSC_1879_site-580×360.jpg|project-thumb[/cmsmasters_image]

De basisnood van elke van de drie nieuwe gebruikers was duidelijk: ruimte om overdekt te sporten. Alleen was de focus van elke gebruiker anders. Hafid Najja (oprichter van Fightclub Leuven) had bijvoorbeeld vooral sportmatten en boksballen nodig om kickbokslessen te kunnen geven. Terwijl Buurtsport eerder een stevige ondergrond nodig had voor spinninglessen. Vertrekkende vanuit die verschillende noden maakte Stelplaats samen met de toekomstige gebruikers een ontwerp waar iedereen zich in kon vinden. De verbouwing zelf werd voornamelijk mogelijk gemaakt door de financiële steun van de sportdienst van stad Leuven.

Schepen van sport Johan Geleyns is blij met het nieuwe aanbod: “Vanaf 31 oktober kunnen zowel kinderen, jonge recreanten als gevorderde sporters het hele jaar door terecht in de sporthal. Zo geven we verder groeiruimte aan de enorme nood aan sportbeleving in onze stad. We zetten ook heel erg in op het sociale aspect van aan sport doen. Zo biedt Fightclub Leuven met hun kickbokslessen een alternatief aan voor jongeren die zich vaak vervelen en daardoor de straat op trekken. Zelfbeheersing is een belangrijke waarde in die sport. Buurtsport Leuven zet altijd in op het sociale aspect. Met hun een gevarieerd aanbod van yoga tot spinning hopen zij mensen aan te trekken die niet altijd de weg vinden naar reguliere sportclubs. Open Gym installeerde dan weer – aanvullend op hun installaties onder het viaduct in Wilsele – een mobiele installatie voor powertraining die het aanbod vervolledigt.”

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Succesvolle opening[/cmsmasters_heading]

De nieuwe gebruikers namen op 30 oktober, na een feestelijke inhuldiging, officieel hun intrek in de nieuwe hal. “Ik ben heel blij dat ik eindelijk een vaste plek heb voor mijn kickboksclub”, klinkt het bij Hafid. “Hiervoor huurde ik regelmatig een ruimte in de sporthal van Kessel-Lo, maar een vaste plek geeft meer mogelijkheden om de werking die ik voor ogen heb echt te ontplooien. Ik wil niet alleen een sportclub zijn, maar ook een vaste uitvalsbasis waar jongeren dagelijks terecht kunnen.” Naast initiatielessen kickboks, yoga en spinning kon je er ook genieten van hapjes en drankjes uit diverse landen, voorzien door de leden van de club.

[cmsmasters_heading type=”h3″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Stelplaats[/cmsmasters_heading]

Stelplaats is de tijdelijke invulling van de oude stelplaatsen van De Lijn en het resultaat van een samenwerking tussen MIJNLEUVEN en vzw Onkruid, met ondersteuning van stad Leuven. Door als stad gebruik te maken van dit gebouw wil Leuven inspelen op de steeds terugkerende vraag van jongeren naar een fysieke plek om hun plannen te realiseren. Stuk voor stuk jonge doeners en denkers die met hun ideeën bijdragen aan de ontwikkeling van onze stad.

Deel dit bericht