Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

[cmsmasters_image align=”right” caption=”© 2018 UCLL/Chris Berthels” animation_delay=”0″]11712|https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2018/05/Foto_2-1024×535.jpg|full-thumb[/cmsmasters_image]

Nieuwe initiatieven die meer mensen aan het bewegen krijgen, dat was het doel van de projectoproep ‘Leuven, een vitale stad’. Vorige dinsdag werd de testfase van Moving Neighbours, één van de zeven winnende projecten, succesvol afgerond. Alle deelnemers en coaches kwamen samen voor een laatste gezamenlijk beweegmoment en waren laaiend enthousiast over het verloop.

In 2017 ging de stad Leuven op zoek naar nieuwe initiatieven die Leuvenaars meer aan het bewegen krijgen en hen bewuster maken van het belang van een actieve en gezonde levensstijl. Ondertussen kan je al verschillende van deze projecten tegenkomen in de stad, zoals de IPitup-beweegbank in het Sluispark of het Barpark aan Sportoase Philipssite.

[cmsmasters_heading type=”h2″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Moving Neighbours[/cmsmasters_heading]

Eén van de andere laureaten was Moving Neighbours, een project dat buurtbewoners samenbrengt om gedurende 12 weken samen meer te bewegen. 55 deelnemers uit drie Leuvense buurten (Casablanca, Ridderbuurt en Mannenstraat) gingen de uitdaging aan. De 12 weken gingen van start met een eerste kennismakingsmoment en een fitheidsmeting.

Elke deelnemer werd gekoppeld aan één of meerdere beweegpartners en uitgerust met een Fitbit (sporthorloge), waarmee ze hun beweging konden registeren en toegang hadden tot het online Improver Platform. Daarnaast werd elke deelnemer begeleid door een student-coach en aangemoedigd door de buurtwerkers. Elke week werd per groepje – deelnemer(s) en student-coach – een beweegmoment ingepland en af en toe werd er ook met de voltallige groep afgesproken. De inzet was om een fitte en warme buurt in Leuven te worden.

“Ik ben heel blij dat ik mezelf heb ingeschreven voor het project, want het waren echt 12 toffe weken. Het was fantastisch om met onze jonge student-coach Thomas samen te werken”, getuigt deelneemster Leen. “Hij wist mezelf en mijn beweegpartner steeds te motiveren om te bewegen en was heel betrokken bij het project. Soms daagde hij ons ook uit om zoveel mogelijk stappen te zetten per dag. We konden elkaars aantal stappen dan in het oog houden, waardoor je toch al eens een extra wandeling ging maken als je zag dat je veel achterstond”.

[cmsmasters_image align=”right” caption=”© 2018 UCLL/Chris Berthels” animation_delay=”0″]11711|https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2018/05/Foto_1-580×360.jpg|project-thumb[/cmsmasters_image]

Maar het is niet enkel het beweegaspect dat belangrijk is, ook het sociale luik was een reden om in te schrijven voor Moving Neighbours. “Je leert nieuwe mensen uit je buurt kennen en dat is heel fijn”, vertelt Leen. “Je gaat niet elke keer sporten omdat je er zin in hebt, maar soms gewoon omdat je je beweegpartner nog eens wil zien en wat wil bijpraten. Greet -mijn beweegpartner- en ik hebben al afgesproken om nog verder samen te gaan sporten”.

Ook de student-coaches vonden het een geweldige en leerrijke ervaring. “In de lerarenopleiding die we volgen moeten we eigenlijk altijd voor een groep staan. Nu was het meer face-to-face. Het contact met de deelnemers was fantastisch. Ze lieten vaak hun appreciatie merken en dat is zeer fijn”, vertelt Dries, student Lichamelijke Opvoeding – bewegingsrecreatie aan de Hogeschool UC Leuven Limburg.

[cmsmasters_heading type=”h2″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Slotevent[/cmsmasters_heading]

De 12 weken zijn intussen voorbij en afgelopen dinsdag werd een slotevent georganiseerd voor alle deelnemers, coaches en buurtwerkers om met een gezamenlijk beweegmoment het proefproject in stijl af te sluiten.

Anke Vandamme, praktijkonderzoeker bij UCLL en projectleider van Moving Neighbours blikt zeer tevreden terug op de testfase en kijkt al uit naar de toekomst. “We willen het project heel graag verderzetten en verfijnen waar nodig. UCLL co-financiert het project en heeft alvast extra middelen vrijgemaakt om te verkennen hoe dit als duurzaam stagetraject kan worden ingebouwd in de Lerarenopleiding met de projectpartners. Daarnaast zullen we ook met stad Leuven de mogelijkheden bekijken om blijvend te investeren in levenslang te bewegen aan de hand van Moving Neighbours. We hopen dan ook dit sociaal-beweegproject in verschillende Leuvense buurten te lanceren. En misschien dan wel permanent, in plaats van ‘maar’ 12 weken”.

Moving Neighbours is een partnerschap tussen buurtwerk ’t Lampeke, hogeschool UCLL en Ready2Improve en wordt gesubsidieerd door Tofsport Leuven via de projectoproep ‘Leuven, een vitale stad’. Het project kwam tot stand in samenwerking met buurtwerk Casablanca en buurtcentrum Mannenstraat.

Deel dit bericht