Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

[cmsmasters_image align=”right” animation_delay=”0″]11182|https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2018/01/IMG_8276_site-900×535.jpg|full-thumb[/cmsmasters_image]

Het project Bewegen Op Verwijzing stimuleert mensen om meer te bewegen. Met een verwijsbrief van de huisarts op zak, deden ondertussen bijna 1.000 Leuvenaars een beroep op een Bewegen Op Verwijzingscoach. Die coach helpt hen op eenvoudige manieren meer beweging in te bouwen in hun dagelijkse leven. Door het succes van het project in Leuven beslisten ook buurgemeenten Huldenberg, Oud-Heverlee, Lubbeek, Rotselaar en Herent om Bewegen Op Verwijzing uit te rollen.

Het concept is eenvoudig: de coach helpt mensen op weg naar een actiever leven door een beweegplan op maat op te stellen. “Bewegen kan zo veel meer zijn dan een duur fitnessabonnement nemen”, zegt coach Hannah Aerden. “Er zijn vier contexten van beweging: thuis, in je vrije tijd, op je werk of via actieve verplaatsingen. Je kan bijvoorbeeld eens de fiets nemen naar het werk in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift, rechtstaand werken aan je bureau, lid worden van een wandelclub, en ga zo maar door.”

De Vlaamse overheid komt tussen in de kostprijs van de coaching. Maar om het project nog laagdrempeliger en toegankelijk voor iedereen te maken, doen stad Leuven en de buurgemeenten een extra financiële inspanning om de deelnemersbijdrage nog te verlagen. Zo willen ze iedereen de kans geven om, zonder drempels, de weg te vinden naar meer beweging en gezondheid. Daardoor kost een individuele coachingsessie 10 euro per uur in plaats van 20 euro. En een deelnemer die recht heeft op verhoogde tegemoetkoming, betaalt slechts 1 euro per uur. “Dat was een duidelijke keuze”, stelt Bieke Verlinden, schepen van sociale zaken van de stad Leuven.

“Zo maken we het project nog toegankelijker, zeker voor mensen met beperkte financiële draagkracht. Gezondheid en welzijn gaan hand in hand. Door de samenwerking met Bewegen op Verwijzing werken we drempels weg voor onze inwoners op weg naar een leven in beweging”. Erik Vanderheiden, schepen van sport, wijst erop dat de lokale besturen ook voor bijkomende ondersteuning zorgen: “Zo voorziet Buurtsport Leuven extra mankracht om deelnemers toe te leiden naar laagdrempelige beweegactiviteiten”.

Iedereen die graag beweegt, was welkom op 27 januari 2018 in het Provinciaal Domein te Kessel-Lo voor een leuke winterwandeling samen met (ex-)deelnemers van Beweging Op Verwijzing. Zo bereikte coach Hannah haar 1000e deelnemer!

Het project wordt in de zorgregio Leuven getrokken door Logo Oost-Brabant, LMN-Leuven, Riso Vlaams-Brabant, ondersteund door de lokale besturen, provincie Vlaams-Brabant, Faber KULeuven, Ready2 Improve. Meer info op www.bewegenopverwijzing.be en www.bovleuven.be.

Deel dit bericht