Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

Op dinsdag 20 februari organiseert de Vlaamse Trainersschool in Leuven een bijscholing over wondverzorging. Alle sportbegeleiders die iets willen bijleren over het deskundig verzorgen van een wonde opgelopen tijdens het sporten zijn van harte welkom!

Het sportleven zoals het kan zijn. Een ongelukkige topspin van een tafeltennisser eindigt met een open wenkbrauw. Een handballer schuift over de grond en schaaft zijn elleboog. Bij het aansingelen van het zadel bijt een paard de ruiter in de hand. Een wielrenster prikt zich in haar vinger bij het opspelden van haar rugnummer. Een turnster aan de brug heeft een blaar gekregen op haar handpalm. Een voetbalster loopt bij een tackle een snijwonde op aan haar knie.

Huidwonden treden geregeld op, ook bij het sporten. Vaak is het ‘niet zo erg’. Om echter erger (infecties, vertraagde heling, littekenvorming) te voorkomen, is deskundige verzorging nodig. Bovendien is het nuttig om te weten wanneer de gekwetste sporter moet worden doorverwezen en welke eerstelijnshulp ook dan nog aangewezen is.

UZ Leuven levert ons de know how: het gestructureerde stappenplan, de aanbevolen verzorgingsproducten, de concrete doorverwijscriteria. Deze bijscholing start met een praktijkgerichte, theoretische uiteenzetting. Vervolgens passen we samen de inzichten toe in enkele cases en nadien is er tijd voor vragen.

De bijscholing word geleid door Werner Van Assche: licentiaat L.O. (KU Leuven), lector UC Leuven groep lerarenopleiding, docent Hoger Redder, auteur moduletekst ‘EHBO’ (cursus Hoger Redder, VTS, Sport Vlaanderen)

Alle sportbegeleiders zijn welkom op deze cursus: sportbegeleider, student L.O.,  Aspirant-Initiator, Initiator, Instructeur B, Trainer B, Trainer A, …

Deel dit bericht