Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

[cmsmasters_image align=”center” caption=”Van links naar rechts: Els Vuerinckx, Ferahi Akel, Teun Smets, Arnout Aertgeerts, Bruno Vanaenroyde en Guy Mattheuwsen namen de verdiende zilveren labels in ontvangst.” animation_delay=”0″]10860|https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2017/11/DSC_2395_site.jpg|full[/cmsmasters_image]

Gisterenavond, 14 november, ontvingen Volleybal Berg op Wijgmaal en Voetbal KOSC Wijgmaal het label Sportivos Zilver. Sportivos is een preventietraject rond het voorkomen en beperken van problemen door alcohol- en druggebruik bij sportclubs.

Drie Leuvense sportclubs (Volleybal Berg-op-Wijgmaal, OH Leuven en Voetbalclub KOSC Wijgmaal) stapten vorig jaar in in het preventietraject Sportivos. Zo willen ze problemen door alcohol- en druggebruik in hun sportclubs voorkomen en beperken. Vorig jaar ontvingen ze een bronzen label. Volleybal Berg op Wijgmaal en Voetbal KOSC Wijgmaal slaagden er het afgelopen sportseizoen in om ook alle acties van de tweede fase tot een goed einde te brengen. OH Leuven werkt eraan verder op eigen tempo.

[cmsmasters_heading type=”h2″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Sportivos Zilver[/cmsmasters_heading]

Sportivos Brons richtte zich vooral op de sleutelfiguren in de club. Sportivos Zilver breidt de focus uit naar alle clubleden. In de drie Leuvense clubs werden één of enkele alcohol- en drugscoaches aangesteld die samen een opleiding volgden. Hierbij kregen ze meer informatie over de functie van de coach, achtergrond over alcohol en drugs, verslaving, de wetgeving … Ze weten nu hoe ze preventief in de club kunnen werken, problemen aanpakken en doorverwijzen.

Daarnaast werden sporters geïnformeerd over het effect van alcohol en drugs. Bij de jonge sporters gebeurde dat met het spel Homerun in de loop van één of meerdere trainingen. Alle Sportivos-clubs kregen ook nog een plukboek met ideetjes voor gezonde fondsenwerving.

Berg-Op Wijgmaal (BOW) is trots op het behalen van het zilveren label. Het Sportivos-project is een gedragen project geworden dat leeft binnen de club. In het BOW Kafee zijn de alcoholvrije dranken goedkoper en worden er mocktails geserveerd. Tijdens de jaarlijkse quiz werd de aandacht gevestigd op het project. Ook stelde de club een Alcohol & Drugscharter op via een online rondvraag bij de ploegen. Alcohol & Drugcoaches Teun en Arnout namen het zilveren label in ontvangst. Er is al een plaatsje voorzien voor een kader om de bronzen en zilveren medaille te etaleren in het BOW Kafee naast het Alcohol & Drugscharter. Volgens Teun wist de projectgroep met een plezierige en speelse versie van het Homerun-spel heel de club te overtuigen van het project. Arnout vatte het als volgt samen: “Geweldig toch, om vast te stellen dat tijdens het trainingsweekend zo’n vijftig speelsters en spelers op zondagmorgen ter plaatse bleven om het homerun-spel te volbrengen”.

KOSC Wijgmaal hecht als sportvereniging veel belang aan een goede gezondheids- en lifestylecultuur. ‘Dankzij Sportivos kunnen we op een begeleide manier werk maken van het opstellen van een echt alcohol- en drugsbeleid, een werk dat anders wellicht nooit helemaal zou gerealiseerd worden. Het stelt ons in staat om stap voor stap en met de betrokkenheid van al onze leden en clubverantwoordelijken te werken rond dit thema. Zo werden tijdens de zilveren fase van het traject onder meer Alcohol & Drugcoaches aangesteld binnen de club en sensibiliseerden we een specifieke doelgroep van +15 jarigen via een educatief spel,’ aldus Bruno Vanaenroyde .

[cmsmasters_heading type=”h1″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Op naar Sportivos Goud[/cmsmasters_heading]

Sportivos Goud zal focussen op een meer structurele inbedding van de initiatieven in de clubgemeenschap. De clubs vertrekken vanuit hun visie om regels en afspraken rond alcohol en drugs op te stellen. Bovendien zullen de clubs ook acties organiseren om supporters te betrekken bij dit project.

Het project Sportivos werd ontwikkeld door de VAD (Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en Drugs). De stad Leuven (preventiedienst, Tofsport) en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Vlaams-Brabant Oost zorgen voor de implementatie in samenwerking met de clubs.

[cmsmasters_button button_link=”https://www.vad.be/artikels/detail/sportivos-over-alcohol-en-drugs-in-de-sportclub” button_target=”self” button_text_align=”center” button_style=”cmsmasters_but_icon_divider” button_line_height=”40″ button_font_weight=”normal” button_font_style=”normal” button_padding_hor=”10″ button_icon=”cmsmasters-icon-link” button_border_style=”solid” button_bg_color=”#3d4973″ button_bg_color_h=”#ffe82e” button_text_color_h=”#3d4973″ animation_delay=”0″]Meer info over Sportivos[/cmsmasters_button]

Deel dit bericht