Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

Eind september organiseerde Tofsport in samenwerking met Erfgoed Leuven een infomoment voor sportclubs over het archiveren van documenten van de verenigingen. Het stadsarchief werkt momenteel samen met de erfgoedcel een traject uit rond sporterfgoed, zowel voor papieren als digitale archieven. Wij hebben enkele basistips opgelijst om met het archiveren aan de slag te gaan.

Erfgoedcel Leuven richtte een oproep aan de Leuvense sportverenigingen om een archief aan te maken met belangrijk erfgoed van de clubs. Erfgoed is alles wat de moeite waard is om te bewaren voor latere generaties en kan zowel materieel als immaterieel zijn. De erfgoedcel hoopt zoveel mogelijk geschiedenis te verzamelen en hiermee een tentoonstelling te organiseren over Leuvens sporterfgoed. Bekijk hieronder enkele basistips om van start te gaan met het archiveren.[cmsmasters_image align=”right” animation_delay=”0″]10850|https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2017/11/Erfgoed_Leuvensche_Zwemclub.jpg|full[/cmsmasters_image]

1. Breng archieven of collecties samen en lijst op wat er waar bewaard is

2. Lijst op waar de archieven of collecties bewaard worden

3. Denk eraan dat het erfgoed van jouw organisatie misschien niet enkel in de lokalen van de organisatie bewaard worden, maar ook bij (oud-)leden thuis of op andere locaties

4. Identificeer per lokaal de gehelen, breng verspreide gehelen samen en benoem ze

5. Noteer per archief of collectie bijkomende basisinformatie zoals de omvang (hoeveel ringmappen, archiefdozen, voorwerpen … worden bij benadering bewaard), de datering (de datum van vervaardiging van het oudste stuk en van het jongste stuk binnen het archief of de collectie) en de inhoud (welke stukken worden bewaard, waarover vind je informatie en wat ontbreekt?)

Voor meer informatie kan je contact opnemen met sandra.peeters@leuven.be (Tofsport) of petra.grooteman@leuven.be (Erfgoed).

[cmsmasters_button button_link=”https://forum.tofsport.be/forums/topic/sportclubs-verzamel-uw-erfgoed/” button_target=”self” button_text_align=”center” button_style=”cmsmasters_but_icon_divider” button_line_height=”40″ button_font_weight=”normal” button_font_style=”normal” button_padding_hor=”10″ button_icon=”cmsmasters-icon-link” button_border_style=”solid” button_bg_color=”#3d4973″ button_bg_color_h=”#ffe82e” button_text_color_h=”#3d4973″ animation_delay=”0″]Deel jouw erfgoed met ons[/cmsmasters_button]

[cmsmasters_button button_link=”https://www.erfgoedcelleuven.be/” button_target=”self” button_text_align=”center” button_style=”cmsmasters_but_icon_divider” button_line_height=”40″ button_font_weight=”normal” button_font_style=”normal” button_padding_hor=”10″ button_icon=”cmsmasters-icon-link” button_border_style=”solid” button_bg_color=”#3d4973″ button_bg_color_h=”#ffe82e” button_text_color_h=”#3d4973″ animation_delay=”0″]Erfgoed Leuven[/cmsmasters_button]

Deel dit bericht