Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

[cmsmasters_image align=”right” animation_delay=”0″]10803|https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2017/11/DSC_2383_perstekst_site.jpg|full[/cmsmasters_image]

Het is van groot belang dat elke sportaccommodatie uitgerust is met een automatische externe defibrillator (AED). Vandaag werd in het sportcomplex van Kessel-Lo zelfs een tweede toestel opgehangen, geschonken door Fifty-One Club International Leuven.

“Ter gelegenheid van het 51-jarig jubileum van Fifty-One International, de enige internationale serviceclub met Belgische roots, schenken de Fifty One-clubs van Vlaanderen 48 automatische externe defibrillator-toestellen, kortweg AED-toestel genoemd, aan diverse lokale organisaties of gemeentebesturen in Vlaanderen”, vertelt Alfons Verbruggen, voorzitter van Fifty-One Club Leuven. “Het initiatief gaat uit van het Districtscomité onder de leiding van Peter De Keukeleere, gouverneur van het District 102 van Fifty-One International.”

“Dergelijke AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen”, legt voorzitter Verbruggen verder uit.

In België worden elk jaar ongeveer 11.000 mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand op straat, thuis, tijdens het sporten, op de werkplek. Jammer genoeg overleeft slechts 5 tot 10% dit in ons land.

[cmsmasters_heading type=”h2″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Iedereen kan het gebruiken[/cmsmasters_heading]

Door het oordeelkundig en gepast gebruik van een AED kan men de overlevingskansen tot maar liefst 70% verhogen, zoals blijkt uit de statistieken in andere landen waar de beschikbaarheid van AED toestellen groter is en waar vooral het gebruik beter gekend en adequater toegepast wordt.

“Het belang van de aanwezigheid en de toegankelijkheid van AED-toestellen in publieke ruimtes zoals het sportcomplex van Kessel-Lo staat buiten kijf”, weet Verbruggen. “Iedereen die in een noodsituatie kan en wil helpen, mag een AED gebruiken. Een opleiding is nuttig maar niet verplicht, medische kennis is in principe zeker niet noodzakelijk.”

“Dit toestel behoort tot de nieuwste generatie AED’s en geeft aan de occasionele hulpverlener stap voor stap duidelijke instructies met stem en beeld via een interactief kleurenscherm.”

Het toestel legt uit hoe te reanimeren, te beademen en te defibrilleren. Het zorgt voor een constante hartbewaking van de patiënt, zelfs gedurende de reanimatie en het opladen. Kan een schok niet helpen, dan levert het toestel geen elektrische schok. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken. Indien het hartritme van de patiënt terugkeert tijdens het opladen, annuleert de AED de schok. De AED compenseert automatisch voor pacemakers en de eventuele bewegingen van het slachtoffer. Hij is getest op meer dan 1.000 hartritmes.

[cmsmasters_heading type=”h2″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Geen overbodige luxe[/cmsmasters_heading]

“Het motto van Fifty-One clubs is in een geest van vriendschap, achting en verdraagzaamheid steun te verlenen aan sociale projecten ten dienste van zwakkeren en minderbedeelden in onze samenleving, met bijzondere aandacht voor de jongeren. In die geest schenkt Fifty-one Club Leuven vandaag een Defibtech Lifeline VIEW AED-toestel aan de stad Leuven”, besluit Verbruggen.

Schepen van sport Erik Vanderheiden is zeer dankbaar voor de schenking. “Namens stad Leuven, Tofsport en alle bezoekers van het sportcomplex dank ik Fifty-One Club Leuven voor de donatie van de nieuwe AED. Wekelijks komen hier honderden mensen sporten en het is uitermate belangrijk dat zij dat in veilige omstandigheden kunnen doen. Hoewel we hopen dat het toestel nooit zal moeten gebruikt worden, bewijst de dagelijkse realiteit dat de aanwezigheid van dergelijk toestel in een sportcomplex geen overbodige luxe is, maar integendeel een echte noodzaak en levensreddend kan zijn.”

“Een permanente toegankelijkheid en een voldoende kennis bij sporters en begeleiders zijn eveneens voorwaarden opdat het nut van zo’n AED toestel optimaal zou zijn. De medewerkers van het sportcomplex krijgen alvast elk jaar een opleiding om het toestel correct te gebruiken.”

Deel dit bericht