Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

Vlaamse peuters en kleuters bewegen te weinig, zo blijkt uit onderzoek. Doordat ze minder bewegen ontwikkelen ze ook hun motorische vaardigheden minder sterk. Stad Leuven zet dan ook al jaren in op een gezonde, speelde en open leefomgeving op maat van jonge kinderen. Zo is er sinds september het nieuwe ‘beweeglandschap’ in Hal 5, waar jonge kinderen zich al bewegend kunnen uitleven.

Sinds september startte Stad Leuven in samenwerking met sport- en jeugdvereniging Sporty een permanent ‘beweeglandschap’ in Hal 5, waar kinderen van 2 tot en met 8 jaar in gezins- of in groepsverband (vb. klas, kinderopvang, kinderwerking …) kunnen klimmen, rollen, met de bal spelen, glijden, vangen, lopen, draaien …

Het beweeglandschap bestaat uit een reeks grote toestellen. De kinderen doorlopen een parcours en oefenen zo verschillende vaardigheden. De opstelling verandert elke week, om de variatie en de leerkansen te maximaliseren.
De lessen voor kinderen of kinderen samen met (groot)ouders vinden plaats op woensdagnamiddag, donderdagavond of zaterdagvoormiddag. Het gaat over een reeks van tien lessen. Er is kansentarief voorzien via de UiTPAS zodat iedereen gelijke kans heeft om deel te nemen.

[cmsmasters_image align=”right” animation_delay=”0″]10717|https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2017/10/DSC_2287-300×199.jpg|medium[/cmsmasters_image]

Daarnaast is het beweeglandschap beschikbaar voor (kleuter)klassen, kinderwerkingen, peutergroepen … die hiervoor een beperkte deelnameprijs van 1 euro per kind betalen, professionele begeleiding inbegrepen.

De ruimte is één maand na de lancering al een groot succes te noemen: al 120 kinderen komen wekelijks bewegen. Omwille van het grote succes onderzoeken stad Leuven en Sporty of er na de winter extra bewegingslessen georganiseerd kunnen worden. Ook open-‘beweeg’-momenten voor gezinnen staan op het programma.

[cmsmasters_heading type=”h2″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Multimove: zelfde filosofie, andere uitwerking[/cmsmasters_heading]

Naast investeren in een beweeglandschap ondersteunt stad Leuven ook Multimove. Dat is een gevarieerd en uitdagend bewegingsprogramma gericht op de ontwikkeling van de 12 fundamentele bewegingsvaardigheden (dribbelen, glijden, heffen en dragen, klimmen, roteren, slaan, springen en landen, trappen, trekken en duwen, vangen en werpen, wandelen en lopen, en zwaaien) bij kinderen van 3 tot 8 jaar. Om deze doelstelling te bereiken organiseerde Tofsport in samenwerking met Sport Vlaanderen al driemaal Multimove-opleidingen in Leuven. Enerzijds om de drempel naar de oprichting van een Multimove-school voor de Leuvense sportclubs zo laag mogelijk te maken, anderzijds om de Leuvense kinderen en ouders met het concept te laten kennismaken.

“Deze ondersteunende aanpak werpt zijn vruchten af”, stelt Erik Vanderheiden, schepen van sport, “aangezien al 8 Leuvense sportclubs (Blauwput Omnisport, Lizards Lubbeek Leuven, TTC Meerdaal Leuven, Notre Dame basketbalclub dames Leuven, Leuven Bears, Pump, Danshuis en Sporty) Multimove-lessen aanbieden. Heel wat Leuvense kleuters en lagere schoolkinderen krijgen zo de kans om hun fundamentele bewegingsvaardigheden te oefenen”.

Hoewel de achterliggende filosofie van het beweeglandschap en Multimove dezelfde zijn, is de opstart van een permanente bewegingsruimte zeker complementair aan het bestaande aanbod:

– De ruimte is permanent ingericht als bewegingsruimte, en omvat veel grote beweegmaterialen. Hierdoor leren kinderen hun locomotie of ‘het bewegen van het eigen beweegapparaat’ te oefenen, waar in de Multimove-lessen de focus meer ligt op objectcontrole;

– In het beweeglandschap doorlopen de kinderen een parcours, bij Multimove wordt niet noodzakelijk gewerkt met een parcours maar ook met individuele opdrachten of losse oefeningen

– In de bewegingsruimte krijgt het kind individuele begeleiding van een ouder die of een ander familielid dat ook zelf kan meedoen. De ouders motiveren en stimuleren hun kind om te bewegen. Hierdoor staat de ruimte ook open voor jonge kinderen. Er wordt samen geëxperimenteerd bij de verschillende oefenmaterialen. Bij Multimove zijn er één of twee begeleiders aanwezig. De kinderen worden gestuurd waar nodig, maar hebben geen één-op-éénbegeleiding.

[cmsmasters_heading type=”h2″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Het beweeglandschap als nieuwe troef van Leuven als kind- en gezinsvriendelijke stad[/cmsmasters_heading]

“Het beweeglandschap is een nieuwe troef van Leuven als kind- en gezinsvriendelijke stad”, zegt Bieke Verlinden, schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken. “Niet alleen de bewegingsvaardigheden van jonge kinderen worden er gestimuleerd, de kinderen doen nieuwe ervaringen op, krijgen uitdagende exploratiekansen, ontwikkelen hun sociale vaardigheden en zelfvertrouwen, maar beleven bovenal een fijne tijd samen met leeftijdsgenoten of (groot)ouders”.

“Onderzoek bewijst het keer op keer: hoe meer kinderen bewegen, hoe beter ze zich voelen en hoe beter ze ontwikkelen. Maar bewegen is vooral fijn” besluit Steffi Swennen van Sporty.

[cmsmasters_image align=”center” caption=”Van links naar rechts: Jeroen Goffin & Steffi Swennen (Sporty), Bieke Verlinden (schepen van Sociale Zaken) en Erik Vanderheiden (schepen van Sport).” animation_delay=”0″]10719|https://www.tofsport.be/wp-content/uploads/2017/10/DSC_2269-1024×681.jpg|large[/cmsmasters_image]

Deel dit bericht