Sport Leuven

Sportdienst van Leuven

De Vlaamse Handbalvereniging heeft deze week, in samenwerking met Sport Vlaanderen, het officiële startschot van het project Street Handball gelanceerd. De komende weken en maanden worden er in talloze scholen in Vlaanderen incentives op school georganiseerd. De Vlaamse Handbalvereniging en Sport Vlaanderen willen op die manier alle Vlaamse leerlingen van de lagere school en eerste graad op een speelse manier aanzetten om te bewegen. In de lente van 2018 wordt er in de verschillende regio’s, waaronder Vlaams-Brabant, een slotevenement georganiseerd.

De Vlaamse Handbalvereniging is ambitieus. De komende weken en maanden willen we met het project rond Street Handball alle leerlingen in het lager onderwijs en in de eerste graad bereiken. “Street Handball is afkomstig uit Denemarken” weet Linde Panis, secretaris-generaal van de Vlaamse Handbalvereniging. “Het is een laagdrempelige manier om aan sport te doen. Heel belangrijk is ook het sociale aspect. Ouders en kinderen hoeven bijvoorbeeld niet te investeren in een dure uitrusting waardoor we iedereen de kans geven om de sport te beoefenen. Op die manier kan écht iedereen meedoen.”

“Het enige wat je nodig hebt is een bal en een gezonde dosis fantasie. In ideale omstandigheden speel je het tijdens een turnles op een handbalveld met een voor het Street handbal speciaal ontwikkelde bal. Maar het zou ook fantastisch zijn mocht er in de toekomst op de speelplaats niet alleen een balletje getrapt maar ook gegooid worden. Een doel kan je bijvoorbeeld met boekentassen maken en de grootte van het terrein beslissen de leerlingen onderling. De spelregels laten we bepalen door de leerlingen. Daarmee slaan we drie vliegen in één klap. We laten hen creatief bezig zijn én bewegen en we laten hen kennismaken met een leuke sport. Wie weet loopt er op de Vlaamse speelplaatsen wel een nieuwe international rond zoals Jeroen De Beule of Tom Robyns.”

[cmsmasters_heading type=”h2″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Ideale schoolsport[/cmsmasters_heading]

Het project Street Handball werd vandaag tijdens een persconferentie voorgesteld in Regina Pacisinstituut in Hove. “Wij nemen met plezier het voortouw als pilootschool in dit project. We denken er aan om samen met de omliggende scholen een ‘competitie’ op te starten en tijdens de jaarlijkse sportdag het tegen elkaar op te nemen. Maar we willen nog verder gaan. Wij hebben namelijk een project voor het goede doel in Togo, waar we elkaar jaar naartoe gaan met een aantal leerlingen. Daar wil ik de lokale jeugd Street Handball aanleren, net omdat het zo laagdrempelig is” weet Tom Verlinden, leerkracht Lichamelijk Opvoeding Regina Pacis.

“Street Handball is de perfecte aanvulling aan de sporten die we al geven, waaronder het ‘klassieke’ handbal. Hoewel voetbal de meest populaire sport is en blijft, zijn de reacties positief. Handbal is intens en zit vol actie. Maar om de eindvorm te spelen hebben we faciliteiten nodig (een zaal, doelen, …) en daaraan passen we nu een mouw met Street Handball, dat maakt het een ideale schoolsport. Het is gemakkelijk, leerlingen nemen zelf hun verantwoordelijkheid (geen scheidsrechter, dus gebaseerd op ‘fairplay’) en ze kunnen het eender waar doen. Street Handball nodigt uit om te improviseren. Uiteraard denk ik dan aan trickshots. Die maken het geheel echt cool.”

[cmsmasters_heading type=”h2″ font_weight=”normal” font_style=”normal” text_align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ animation_delay=”0″]Handbal op maat van de jeugd[/cmsmasters_heading]

De Vlaamse Handbalvereniging krijgt voor dit project financiële steun van Sport Vlaanderen. “Sport Vlaanderen is uiterst tevreden dat de Vlaamse Handbalvereniging met Street Handball naar de Vlaamse jongeren stapt en inspeelt op een maatschappelijke trend om gekende sporten aangepast aan te bieden op maat van de jeugd van vandaag : laagdrempelig en licht georganiseerd , zonder de band met de georganiseerde sport tot en met topsport door te knippen. Een eerste doelpunt is alvast gescoord” aldus Paul Rowe, Algemeen Directeur Sport Vlaanderen.

De Vlaamse Handbalvereniging en Sport Vlaanderen stellen aan de deelnemende scholen 2 streethandballen, aanplakbiljetten met daarop de spelregels van streethandbal en een basispakket lesmateriaal ter beschikking. De scholen worden gecontacteerd door de handbalclub in de buurt. Geïnteresseerde scholen mogen uiteraard ook zelf contact opnemen met de Vlaamse Handbalvereniging. In de lente van 2018 wordt er in de verschillende handbalregio’s (Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen – Vlaams Brabant en Limburg) een slotevenement georganiseerd. De exacte informatie hieromtrent wordt later meegedeeld.

Deel dit bericht